Ministar Vulin nepoželjan u Jasenovcu

Preporučujemo

Komemoracija za žrtve ustaškog konc-logora Jasenovac u organizaciji državnog protokola održava se danas u jasenovačkom Spomen-području, no neposredno uoči državne komemoracije Hrvatska je poslala preporuku službenom Beogradu da je srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin nepoželjan u Jasenovcu. Srbijanskog ministra poznatog po uvredljivim izjavama upućenim Hrvatskoj pozvala je Srpska pravoslavna crkva (SPC) na posvećenje hrama u Mlaki pokraj Jasenovca.

Odluka da se Vulina proglasi nepoželjnim još je neslužbena, a rezultat je, kako se doznaje, sastanka predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića. Iz SPC-a potvrdili su dolazak Vulina, a navodni dolazak srbijanskog ministra komentirao je danas premijer Plenković.

- -

Poštovati državu

Neizravno je potvrdio da je Vulinu poručeno da ne dolazi: “Što se tiče najavljenog dolaska ministra Vulina u Hrvatsku, mi očekujemo da svatko onaj koji dolazi u Hrvatsku poštuje hrvatsku državu, a on je znao prilikom svojih boravaka ovdje imati i neprimjerene i uvredljive izjave i nismo sigurni da je u ovakvom trenutku to najbolje rješenje”. Istaknuo je kako hrvatska država i vlasti nemaju nikakvih dilema oko osuda ustaškog režima i zločina koji su počinjeni. “Ono što mi želimo je da se u nedjelju u Jasenovcu na službenoj državnoj komemoraciji izrazi poštovanje žrtvama ustaškog logora, to ću napraviti kao i prošle godine kao predsjednik Vlade, to će učiniti predsjednik Hrvatskog sabora, u petak je to učinila i predsjednica Republike i tu nema nikakvih dilema o čvrstim, jednoznačnim, jasnim stavovima hrvatske države i svih institucija hrvatske vlasti”, rekao je premijer.

Odgovarajući na pitanja novinara, sugerirao je da pitaju predsjednicu države zašto ona danas ne ide u Jasenovac na službenu komemoraciju. Pitanje koje bi predsjednik manjinske udruge Srpsko narodno vijeće (SNV) Milorad Pupovac mogao “uputiti svima” jeste: “A zašto su predsjednica i premijer u različitim kolonama?” Pupovac, ujedno i šef SDSS-a, ovo je izjavio danas u Spomen-području Jasenovac gdje su SNV i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske održali komemorativni skup u znak sjećanja na žrtve ustaškog konc-logora. Ovo je treća godina zaredom da bojkotiraju službenu komemoraciju.

Pridružila im se velika delegacija najjače oporbene stranke Socijaldemokratske partije (SDP) s predsjednikom Davorom Bernardićem na čelu. Pupovac je govorio o razlozima bojkota, a Bernardić ga je u svojoj izjavi podsjetio da je upravo Pupovčev SDSS dio vladajuće koalicije pa bi Pupovca trebalo pitati što je poduzeo da tih podjela ne bude.

Sporna ploča

Razlozi odvojenog komemoriranja žrtava najvećeg ustaškog logora smrti su, kako se ističe, povijesni revizionizam i ploče sa spornim ustaškim pozdravom “Za dom spremni”, kao i nazivi ulica u pojedinim hrvatskim gradovima koje nose imena osoba ili postrojbi iz vremena tzv. NDH. Predsjednik Saveza antifašista Franjo Habulin istaknuo je da je tragično što se Hrvatska nije u stanju jedinstveno pokloniti žrtvama ustaškog režima, poslao je poruku vladajućima da se ne odupiru onoliko, kako je rekao, koliko bi trebali povijesnom revizionizmu, za koji smatra da je u Hrvatskoj uveliko na djelu. Reviziju povijesti odbacuje već treću godinu i Koordinacija židovskih općina koja je posebnu komemoraciju za žrtve Jasenovca održala prošle nedjelje. Prema novinarskim procjenama, danas je komemorativno okupljanje u Jasenovcu bilo najbrojnije do sada. Rijeka ljudi se kretala prema spomeniku Kameni cvijet, među njima i preživjeli logoraši s bolnim sjećanjima i teškim osjećajem što su komemoracije odvojene. Ujedinjeni su u poruci da se takvo zlo više nikada ne ponovi, piše Oslobođenje.

- -

 

Najnovije

Hapšenje u Višegradu, pronađena plantaža marihuane

Plantaža marihuane pronađena je na području Višegrada odakle je policija oduzela 43 saksije sa stabljikama kanabisa i više od...