Ministarstvo vanjskih poslova Rusije objavilo dokument koji predstavlja kontraargumentaciju publikaciji NATO saveza

preporučujemo

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije objavilo je dokument koji predstavlja kontraargumentaciju publikaciji NATO saveza, koja se tiče odnosa između NATO saveza i Ruske Federacije.

Dokument razmatra brojne teme uključujući i (ne)zainteresovanost Rusije za dijalog s NATO-om, kao i ulogu Rusije u destabilizaciji euroatlantskog područja.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je objavilo kako je Rusija zainteresovana za sigurnost cjele Evrope, ali da Washington uz prešutni pristanak ostalih NATO članica uništava dobro razvijene pravne mehanizme.

“Primjer za to jeste Ugovor o nuklearnim snagama srednjeg dometa. Nakon što su se Sjedinjene Američke Države povukle iz ugovora u augustu 2019. godine testirale su raketu klase koja je ranije bila zabranjena sporazumom. Osim toga, Sjedinjene Američke Države aktivno rade na istraživanju, razvoju i testiranju širokog spektra raketnih sistema srednjeg i manjeg dometa te istovremeno daju izjave o raspoređivanju američke vojske u Evropi”, navode iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

U opsežnoj analizi Rusija se osvrnula i na širenje NATO saveza na istočnoevropske zemlje, ali i zemlje Balkana.

“U istočnoevropskim državama NATO saveza grade se poligoni i objekti za skladištenje teške vojne opreme. Pružaju se mogućnosti za strano vojno prisustvo na teritoriji ovih država, što je u konačnici čin koji je na ivici kršenja Osnivačkog akta NATO-a i relacija s Rusijom iz 1997. godine”, navodi se.

Ističu kako je naredni cilj NATO saveza širenje na Balkan.

Pročitajte:  Britanska ministrica upozorila Putina: Invazija na Ukrajinu može dovesti do strašne klaonice

Najnovije

Lavić i Zornić: Blokadu institucija je započeo HDZ! O državi pregovarati isključivo u Sarajevu, a ne u Neumu i kafanama

Gostujući na Hayat TV profesor Senadin Lavić govoreći o izbornim reformama i pregovorima koji traju, a u kontekstu neprovođenja...