Ministarstvo za boračka pitanja KS finansijski će podržati održavanje konferencije “Procesuiranje genocida u BiH”

Preporučujemo

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo finansijski će podržati održavanje konferencije pod nazivom “Procesuiranje genocida u BiH”

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo finansijski će podržati održavanje konferencije pod nazivom “Procesuiranje genocida u Bosni i Hercegovini”, najavljeno je na današnjem sastanku ministra Muharema Fiše sa predsjednikom i saradnicom Udruženja žrtava i svjedoka genocida Muratom Tahirovićem i Leom Bajrić, te članicom Pokreta “Majke enklave Srebrenica i Žepa” Kadom Hotić.

- -

Kako je istaknuto tokom sastanka, planirano je da se konferencija održi 18. i 19. aprila kada je donešena i prva presuda za počinjeni genocid Radislavu Krstiću, bivšem generalu Vojske RS-a.

“Tog dana su i preživjele žrtve Srebrenice bijelim nišanima obilježile mjesta na kojima su ukopani njihovi najmiliji, te je konačno na vidjelo izašla prava istina”, istakla je Hotić te potctrala da nikad neće odustati od traženja kazne za sve koji su počinili strašne zločine na području Bosne i Hercegovine.

Poručila je da se ne stidi reći šta se dešavalo u Srebrenici jer ako se prestane govoriti o strahotama koje su žrtve preživjele onda će se time zapečatiti sudbina jednog naroda, a buduće generacije nikada neće saznati pravu istinu.

“Mi govorimo u ime žrtava i njihove budućnosti, zbog čega želimo da stalno ponavljamo da se genocid desio i on se ne može negirati”, naglasila je Hotić.

- -

Na konferenciju će biti pozvani svi studenti prava sa prostora bivše Jugoslavije.

“Mi na ovaj način nastavljamo da se borimo za pravdu i istinu od čega nikada nećemo odustati”, naglasio je ministar Fišo te dodao kako će resorno ministarstvo i dalje podržavati aktivnosti udruženja i boračkih koordinacija.

Ovu međunarodnu konferenciju organizuju Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” u saradnji Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove u Hagu (MMKS).

Najnovije

Nakon 31 godinu od paljenja, miniranja i rušenja sutra svečano otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu

Sve je spremno za sutrašnje otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu, koja je zapaljena i minirana 1993. godine, a...