Ministarstvo za ljudska prava: Ivanić i Čović još nisu dostavili zamjerke na ugovor između IZ i BiH

Preporučujemo

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine još uvijek nije dostavilo Vijeću ministara BiH zamjerke na Ugovor između Islamske zajednice i države Bosne i Hercegovine, nakon što su članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Dragan Čović odbili potpisati takav ugovor, rečeno je za novinsku agenciju Patria iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Članovi Predsjedništva BiH Ivanić i Čović odbili su potpisati ugovor između IZ i države BiH, koji je Vijeće ministara usvojilo krajem decembra 2015. godine. BiH je ranije ugovor potpisala sa  Pravoslavnom i Katoličkom crkvom.

- -

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je novinarima rekao kako misli da su neki dijelovi ponuđenog ugovora sporni, poput toga da hirurg može odbiti operaciju i otići na džumu, ili da imami trebaju obrezivati dječake. Iz Islamske zajednicu su demantirali Ivanića, navodeći da tako nešto nisu tražili u Ugovoru.

Politički analitičari kao i lideri opozicije ocijenili su da će odbijanje potpisivanja ugovora između države i IZ doprinijeti novim tenzijama u zemlji.

Predsjednik DF-a Željko Komšić izjavio je da će takav potez dva politička lidera nanijeti štetu po građane Bosne i Hercegovine, bez obzira na religijsku pripadnost.

„Bez obzira na sve što se dešavalo kroz istoriju BiH, i sporadičnu negativno istorijsko iskustvo, naše bosanskohercegovačko društvo je uvijek imalo jednu vrstu gotovo instiktivnog senzibiliteta na nepravdu bilo koje vrste, na različite aršine, a pogotovo je bilo senzibilno kada je u pitanju religija i religijski osjećaji. Ilustracije radi, treba pomenuti jedan veličanstven primjer religijske tolerancije i plemenitosti kada su se, krajem 15. stoljeća bježeći od progona u današnjoj Španiji, u Bosni i Hercegovini naselili sefardski Jevreji i ovdje našli svoj novi dom“, rekao je Komšić u intervjuu za novinsku agenciju Patria, optužujući Ivanića i Čovića da su „pokvareni ljudi kojima nije stalo do ove zemlje.“

- -

Iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, čiji su predstavnici učestvovali u izradi ovog ugovora, potvrdili su za novinsku agenciju Patria da od Ivanića i Čovića još uvijek nisu dobili informacije koji su im dijelovi Ugovora sporni.

Najnovije

Uskoro raspuštanje Hrvatskog sabora: Parlamentarni izbori u aprilu ili maju

U Zagrebu je danas održana sjednica predsjedništva HDZ-a na kojoj je donijeta odluka da će Hrvatski sabor biti raspušten...