Ministarstvo za ljudska prava: Ivanić i Čović još nisu dostavili zamjerke na ugovor između IZ i BiH

Preporučujemo

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine još uvijek nije dostavilo Vijeću ministara BiH zamjerke na Ugovor između Islamske zajednice i države Bosne i Hercegovine, nakon što su članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Dragan Čović odbili potpisati takav ugovor, rečeno je za novinsku agenciju Patria iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Članovi Predsjedništva BiH Ivanić i Čović odbili su potpisati ugovor između IZ i države BiH, koji je Vijeće ministara usvojilo krajem decembra 2015. godine. BiH je ranije ugovor potpisala sa  Pravoslavnom i Katoličkom crkvom.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je novinarima rekao kako misli da su neki dijelovi ponuđenog ugovora sporni, poput toga da hirurg može odbiti operaciju i otići na džumu, ili da imami trebaju obrezivati dječake. Iz Islamske zajednicu su demantirali Ivanića, navodeći da tako nešto nisu tražili u Ugovoru.

Politički analitičari kao i lideri opozicije ocijenili su da će odbijanje potpisivanja ugovora između države i IZ doprinijeti novim tenzijama u zemlji.

Predsjednik DF-a Željko Komšić izjavio je da će takav potez dva politička lidera nanijeti štetu po građane Bosne i Hercegovine, bez obzira na religijsku pripadnost.

„Bez obzira na sve što se dešavalo kroz istoriju BiH, i sporadičnu negativno istorijsko iskustvo, naše bosanskohercegovačko društvo je uvijek imalo jednu vrstu gotovo instiktivnog senzibiliteta na nepravdu bilo koje vrste, na različite aršine, a pogotovo je bilo senzibilno kada je u pitanju religija i religijski osjećaji. Ilustracije radi, treba pomenuti jedan veličanstven primjer religijske tolerancije i plemenitosti kada su se, krajem 15. stoljeća bježeći od progona u današnjoj Španiji, u Bosni i Hercegovini naselili sefardski Jevreji i ovdje našli svoj novi dom“, rekao je Komšić u intervjuu za novinsku agenciju Patria, optužujući Ivanića i Čovića da su „pokvareni ljudi kojima nije stalo do ove zemlje.“

Iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, čiji su predstavnici učestvovali u izradi ovog ugovora, potvrdili su za novinsku agenciju Patria da od Ivanića i Čovića još uvijek nisu dobili informacije koji su im dijelovi Ugovora sporni.

Najnovije

Shanghai produžava obavezno testiranje na koronu

Kineski najnaseljeniji grad Šangaj, produžio je obavezno nedjeljno testiranje na kovid do kraja septembra, sa namjerom da epidemiju korone...