Ministrica Knajsl: Političari moraju biti pragmatični i razgovorom rješavati probleme

Preporučujemo

Austrijska ministrica vanjskih poslova Karin Knajsl (Kneissl) poručila je da vjeruje da domaći političari mogu pronaći rješenje za izmjene Izbornog zakona, te ih je pozvala da ubrzaju reforme i budu pragmatični. Mišljenja je da se problemi u BiH rješavaju dogovorom između političara.

Knajsl je istakla da je za našu državu veže višedecenijsko iskustvo i brojna lična prijateljstva.

- -

– Uvijek sam u svojim predavanjima govorila o jugoistoku Evrope i isticala da nije istina da u Evropi nije bilo rata od 1945. godine. Imali smo mi i ratove iz 90-ih godina prošlog stoljeća – rekla je novinarima.

Ministrica je, govoreći o politici Austrije prema BiH kazala da ona ima svoj kontinuitet.

Foto: Index.ba

– Za nas je BiH suverena, jedinstvena, međunarodno priznata država. I moram vam reći da me niko od bh. političara nije pitao o ovome tokom susreta koje smo imali. Vi novinari ste jedini koji su pomenuli ovu temu.

U brojnim susretima koje je imala sa bh. zvaničnicima razgovarala je o obavezama BiH na evropskom putu. Komentirajući usvajanje Strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan, Knajsl je naglasila da BiH ne smije tu priliku propustiti.

- -

Tokom dana razgovarala je i sa reisu-l-ulemom Husein ef. Kavazovićem, kardinalom Vinkom Puljićem, te mitropolitom Hrizostomom, prenosi NAP.

Najnovije

Izdate preporuke poslodavcima: Savjetuje se prekid rada na otvorenom između 12 i 17 sati

Uz toplotni val koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu, bilježi se značajan porast intervencija. Građanima je savjetovano da izbjegavaju aktivnosti...