Čović ga uhljebio u Dodikovoj vladi: Ministru Davoru Čordašu za obilazak izbjeglica potrebna limuzina od 70.000 KM

preporučujemo

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS-a više od dvije decenije poslije rata ne može da riješi kolektivne izbjegličke centre, ali zato u martu ove godine planira raspisati tender za nabavku četvorotočkaša za kojeg je spremno izdvojiti 70.000 KM sa uračunatim PDV-om.

U planu javnih nabavki prvi na listi stoji upravo automobil koji će biti plaćen 59.820 KM bez PDV-a, kao i informacija da će u vlasništvu Ministarstva biti nakon što bude sproveden otvoreni postupak.

Ministar Davor Čordaš nije odgovarao na pozive portala Capital.ba, koji je pisao o ovome, pa je tako ostalo nepoznato za čije potrebe će novi automobil biti korišten, ali i s koliko vozila trenutno raspolaže Ministarstvo.

I dok se 70.000 KM izdvaja za nabavku automobila, u Republici Srpskoj, 23 godine nakon rata, postoji još sedam kolektivnih izbjegličkih centara u kojima živi 700 izbjeglih i raseljenih. Iako je najavljeno da bi mogli da budu raspušteni još krajem prošle godine, a korisnici smješteni pod sigurniji krov nad glavom, to se nije dogodilo.

Capital.ba podsjeća i na druge slučajeve rastrošnosti prilikom kupovine službenih automobila. Glavna služba za reviziju pretprošle godine je u izvještaju o reviziji učinka, pod nazivom “Ekonomičnost i efikasnost upotrebe službenih vozila Vlade RS”, navela brojne propuste pri korišćenju službenih automobila u Vladi i njenim institucijama.

U istom izvještaju navedeno je i da sedam ministarstava raspolaže sa 95 automobila, a revizori su utvrdili da je korištenje tih vozila u neslužbene svrhe ustaljena praksa.

Ministar Čordaš je kadar HDZ BiH. Iako ova stranka nema nijednog poslanika u Narodnoj skupštini RS, to nije bio problem predsjedniku ove stranke Draganu Čoviću, da za Čordaša koji inače živi u Mostaru, kod svog prijatelja Milorada Dodika obezbijedi ministarsku fotelju.

Najnovije

Temperature u BiH rekordno visoke, a nadležni ne brinu o radnicima na otvorenom

Temperature zraka ponovo rastu. Novi toplotni val zahvatio je BiH. Jučer u Sarajevu nadmašen temperaturni apsolutni maksimum za juli...