Miodrag Linta isprovociran: Srbija treba uložiti protest EU zbog odluke Hrvatske da koristi lik Nikole Tesle

Preporučujemo

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da Srbija treba uložiti protest Evropskoj uniji zbog odluke Hrvatske da se lik Nikole Tesle nađe na hrvatskim kovanicama eura.

– U pitanju je jedan od mnogih sramnih, perfidnih i licemjernih pokušaja Hrvatske da prisvoji slavnog srpskog naučnika Nikolu Teslu i da ga proglasi Hrvatom i za najvećeg hrvatskog pronalazača, uporno negirajući historijsku činjenicu da je Tesla bio Srbin i da ga čitav svijet prepoznaje kao Srbina – naveo je Linta u izjavi za javnost.

On je naglasio da se Hrvatska konstantno bavi falsifikovanjem historije i otimanjem kulturnog i naučnog naslijeđa srpskog naroda i besramno svojata srpske naučnike, književnike, pjesnike i umjetnike.

Linta kaže da činjenice pokazuju da se Nikola Tesla rodio 1856. godine u Vojnoj Krajini, koja je bila jedna od pokrajina u Habsburškoj Monarhiji i gdje je srpski narod bio u velikoj većini. Vojna Krajina je do ukidanja 1881. godine bila pod direktnom austrijskom upravom i u vrijeme Teslinog rođenja nije imala nikakve veze sa Hrvatskom, naveo je on.

Podsjeća da je Teslin otac bio pravoslavni svećenik i da je Nikola kršten u srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetih Petra i Pavla u Smiljanu, a da je majka Georgina rođena u Tomingaju u porodici srpskog pravoslavnog svećenika Nikole Mandića i Sofije Mandić, rođene Budisavljević, i da je Nikola od oca i majke naučio srpski jezik kao svoj maternji jezik.

Linta navodi i da su u rodnom mjestu Nikole Tesle, Smiljanu, na Svetog Iliju 2. augusta 1941. godine, ustaše poklale 506 srpskih civila u toku jednog dana, kao i da je 91 član porodice Tesla ubijen u NDH, a 14 njih stradalo je u fabrici smrti Jasenovac.

Pored toga, kako navodi, pripadnici hrvatskih vojnih formacija su februara 1992. godine u Gospiću minirali spomenik Nikoli Tesli samo zato što je bio Srbin, a ne zato što je izumio struju.

– Spomenik je do rušenja 1992. godine stajao na trgu nazvanom po Nikoli Tesli, koji je odlukom gradskih vlasti preimenovan u Trg Stjepana Radića. Od augusta do decembra 1991. godine u Gospiću je ubijeno najmanje 124 Srba, a tokom 1991. i 1992. godine u Gospiću je opljačkano, zapaljeno i minirano na stotine srpskih kuća – naveo je Linta.

Najnovije

Netanyahu: Ovo je početak kraja Hamasa

Izraelski premijer kaže da su se proteklih dana desetine boraca Hamasa predali izraelskim snagama. - Oni polažu oružje i predaju...