Mioković o današnjem mitingu u RS: “Srbi su krenuli na Srbe”

Preporučujemo

Dragan Mioković, dugogodišnji policajac u penziji, u naredne četiri godine će biti zastupnik Naše stranke u Parlamentu Federaciji Bosne i Hercegovine nakon glasova koje je osvojio na Općim izborima.

Za N1 je govorio upravo o formiranju vlasti, ali i brojnim drugim temama na političkoj sceni poput održavanja današnjeg mitinga u Republici Srpskoj kojeg organizuje Milorad Dodik, lider SNSD-a navodeći da je on pokazatelj da su “Srbi krenuli na Srbe”.

Osvrnuo se i  na održane izbore, a na pitanje s kim će Naša stranka koalirati na federalnom nivou kazao je da se pregovori još uvijek vode.

“Mi već vodimo razgovore oko uspostave vlasti na federalnom nivou, međutim, mi pregovaramo ne rastaljavamo se. Pregovaramo na način uspostavljanja programske koalicije koja će biti dogovorena, stavljena na papir i predstavljena sa jasno navedenim stvarima koje želimo uraditi. U ovom trenutku mogu potvrditi da je Trojka stabilna, mi sa našim partnerima – SDP-om i Narodom i pravdom sasvim otvoreno i konkretno razgovaramo i pregovaramo. Na kantonalnom nivou (Kanton Sarajevo) ćemo sigurno nastaviti sa svime onim što smo prije počeli, a kada je riječ o federalnom nivou, mogu potvrditi da vodimo ozbiljne razgovore sa Strankom za BiH, ali naglašavam, pravljenje programskih koalicija, a nikako koalicije za pozicije”, dodao je.

Komentarisao je i odluku Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH da na dan Općih izbora nametne izmjene izbornog zakona i Ustava FBiH, a zbog čega su jučer ponovo održani protesti ispred OHR-a u Sarajevu.

“Sami tajming, tačnije, datum donošenja te odluke je skandalozan. Demokratska Evropa ne poznaje mijenjanje izbornih pravila ni u izbornoj godini, a posebno ne na dan izbora i ova država kakva je god takvo nešto nije zaslužila. Drugo, izmjene, odnosno, meritum onoga što je donio Schmidt samo dodatno komplikuje ionako komplikovan politički sistem u BiH. Te izmjene samo produbljuje potenciranje nacionalnih razlika među nama što je u svakom smislu entievropski. Ove izmjene produbljuje u srž najranjivije političke kategorije – Ostalih koji su ponovo zapostavljeni kada je riječ o pozicijama na vlasti. Iskreno se nadam da ove izmjene neće opstati i ostati i nije mi jasno u kojem je političkom kapacitetu Schmidt ovdje. Nisam pobornik populističkih poteza”, istakao je Mioković.

Miting u RS

Milorad Dodik, lider SNSD-a danas u Banjaluci organizuje miting zbog ponovnog brojanja glasova osvojenih na izborima, a kOji se odnose na predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske. Mioković smatra da taj skup nema veze sa Bošnjacima.

“Ili muslimanima kako ih Dodik zove. Ja sam etnički Srbin i stoga uzimam za pravo da kažem da su u ovom slučaju Srbi krenuli na Srbe. Dodik organizuje neki miting jer je opozicija tražila da se ponovo prebroje glasovi, a Centralna izborna komisija to prihvatila. On to radi da se neko ne bi sjetio pitati ga otkud mu 750.000 eura da kupi vilu u Beogradu, da djeci pokupuje sve što i jeste u Banjaluci. Zbog toga se boji novog brojanja glasova jer zna da gubljenje vlasti za njega znači gubljenje slobode. Slogan je ‘Odbranimo otadžbinu’ pa evo ja sada pitam sunarodnike iz RS od koga je to trebamo štititi i šta je poruka mitinga koji će se večeras organizovati? Na kraju svega, nemam problem s tim da RS neko doživljava kao domovinu i otadžbinu, ali kao entitet unutar BiH. To je populistički potez koji nema veze s pravom politikom već je riječ o unutrašnjoj borbi”, naglasio je Mioković.

Komentarisao je i sigurnosnu situaciju kako u državi tako i u Sarajevu koja se iz dana u dan pogoršava.

“Policija je ogledalo države i ne može biti bolja od nje jer je njen represivni aparat. Snaga nekadašnje milcije nije bila u opremi niti snazi milicajaca tadašnjih već u činjenici da je svaki taj milicajac znao da država stoji iza njega, a svaki građanin je znao da nije dobro krenuti na njega. Danas svaki policajac zna da država ne stoji iza njega. Generalno sam uvijek bio stava da o zločinima koje izvrše maloljetnici generalno i uvijek treba samo načelno pričati. Stari Grci su još u Aristotelovo vrijeme rekli da moraš jesti da bi filozofirao pa tako današnja porodica – majke i očevi moraju mnogo toga prinijeti da mogu jesti da bi mogli vaspitavati djecu. Možda u našem patrijarhalnom društvu ovo neće dobro zvučati, ali pitajmo se je li nam porodica ikada bila na nižim granama, mislim da nije. Kada se desi užas kao neki dan u Sarajevu postavljaju se logična pitanja da li škola u koju su ta djeca išla imaju pedagoga ili psihologa, ako da, onda da li ta djeca imaju dosje i ako ne zašto nema jer se takvi događaji ne dešavaju preko noći. Ovaj užasni čin u kojem su maloljetnice ubile staricu pokazuje da je krajnje vrijeme da se pogledamo u oči i vidimo da li mi imamo kompetenciju u institucijama i sitem koji pravi mrežu zaštite građana. Jer ključni zadatak države je da zaštiti građane. Prema mom mišljenju svi alarmi su upaljeni i ovaj slučaj ne bi smio proći bez detaljne analize i sankcija odgovornih kojih mora biti, a ako ih nema onda smo tek potonuli duboko”, zaključio je Mioković.

Izvor: N1

Najnovije

Turska započela raspoređivanje specijalaca na Kosovu

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu. "Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa...