Mirko Šarović za Index: Kako će lijekovi stizati, ako granicu mogu preći samo oni koje odobri Agencija za lijekove BiH?

preporučujemo

Posljednjih dana bh. entitet RS potresa afera “Kisik”, nakon što je utvrđeno da bolnice snadbijevaju firme koje nemaju odobrenje Agencije za lijekove BiH za uvoz i promet medicinskog kisika, koji je lijek, već samo tehničkog kisika.

Poslije otvaranja afere, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, Milorad Dodik, najavio je da će RS donijeti “svoj” zakon, što je na sjednici NSRS i učinjeno, te je proces uspostave paralelnih institucija počeo.

Za komentar smo pitali predsjednika SDS-a Mirka Šarovića, koji je u više navrata kazao da su ovakve odluke neprihvatljive. On je izrazio zabrinutost posljedicama koje će biti izazvane, te je kazao da se u tom slučaju odgovornost mora utvrditi.

– Brinem o brzopletosti i posljedicama koje se mogu očekivati, posebno na mogućnost ugrožavanja zdravlja ljudi. Kako će lijekovi stizati za građane, imajući na umu da će granicu moći preći samo lijekovi odobreni od strane Agencije za lijekove BiH. Slutim da će nastati jedan haos. Ako građane dovedemo u takvu situaciju odgovornost se mora utvrditi – kazao je Šarović.

Pročitajte:  Dodik: Šarović i Borenović iz mišijih rupa izađu samo kada im ja bacim sir, RS će uzeti sve nadležnosti koje joj pripadaju po Ustavu BiH

Najnovije

Čović jučer glasao protiv Zakona, a ovako je govorio u Srebrenici 2015. godine

Jučer je nakon četiri mjeseca Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine ponovo radio, a najglasniji su bili iz SNSD-a...