Mirna štenja Prijedorom: Obilježili su ih da bi ih ubili

Preporučujemo

Kraj maja svake godine bolno je sjećanje za sve Bošnjake iz Prijedora koji su prošli torturu srpskih vlasti 1992. godine. Bošnjacima je bilo naređeno da ispred kuća istaknu bijele čaršafe, kako bi srpski zločinci svoja zlodjela lakše mogli sprovesti. Tako se 31. maj već nekoliko godina obilježava kao Dan bijelih traka i sjećanje na nacističke postupke nad Bošnjacima Prijedora.

Više stotina Prijedorčana i ove je godine obilježilo dan stradanja i užasa koje su prošli Bošnjaci i Hrvati 1992. godine.

- -

 Na Gradskom trgu u Prijedoru organizirana je mirna protestna šetnja, prenosi NAP.

Od 3.176 ubijenih bilo je 102 djece. Dan bijelih traka obilježava se širom BiH, ali i svijeta.

Gradske vlasti Prijedora i dalje odbijaju postaviti spomen-obilježje ubijenoj djeci Prijedora. Bijele trake koje su Bošnjaci morali staviti oko ruke pokazuje namjeru da se jedan narod obilježi i istrijebi.

Dan bijelih traka u organizaciji Žena u crnom bit će obilježen i u Beogradu.

- -

Za zločine u Prijedoru presuđena je 51 osoba na 770 godina zatvora. Na Sudu BiH vodi se još 37 procesa.

Vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu nalaže da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Tako su i počeli zločini u Prijedoru, odvođenjem stanovništva u logore, masovnim egzekucijama i drugim zločinima. Ubijeno je 3.176 osoba, među kojima je 102 djece.

Zbog toga se, u znak sjećanja na stradanje nesrpskog stanovništva Prijedora i okoline 31. maja, u Prijedoru i svijetu obilježava “Dan bijelih traka”.

Najnovije

Povećana količina pesticida: U RS-u zabranjen uvoz pošiljki jagoda iz Albanije

Fitosanitarna inspekcija RS-a zabranila je uvoz dvije pošiljke jagoda od 1.370 kilograma, porijeklom iz Albanije, kod kojih je potvrđen...