Mještani Donje Jablanice ne pamte veću tragediju: Bilo je strašno, silina udara probudila je čitavo naselje

Preporučujemo

Mještani Donje Jablanice, gdje su se sudarili vozovi Željeznica Federacije BiH, su kazali kako je zvuk sudara probudio čitavo naselje, a da je izvlačenje jednog od stradalih trajalo satima.

U sudaru dva teretna voza u Donjoj Jablanici, u srijedu navečer, smrtno su stradala dva uposlenika Željeznica Federacije BiH, a jedan je teško ozlijeđen i hitno prevezen na liječenje u Mostar.

- -

Tijelo jednog od stradalih je izvučeno iz voza, nakon više od sat vremena napora.

“To je bilo strašno”, riječi su koje mještani ponavljaju u nevjerici da se takva tragedija dogodila u njegovom mjestu.

Salem Maslo, koji živi u kući prekoputa mjesta tragedije, kaže da je silina udara bila strahovita i probudila čitavo naselje.

Foto: Anadolija

“Čuo se jak udar. Svi su izašli da vide šta se dogodilo. To je bilo strašno, ne pamtim ovakvu tragediju u našem mjestu”, kaže Maslo za Anadoliju.

- -

Mještani su se odmah organizirali, donijeli su reflektore i krenuli u akciju spašavanja unesrećenih, koja je, kako kaže, trajala satima.

Tijelo drugog stradalog je još uvijek unutar voza i biće izvučeno uz pomoć mehanizacije.

Glasnogovornik MUP-a HNK-a Ljudevit Marić ističe da o detaljima nesreće ne može govoriti dok istražne radnje ne budu završene.

Foto: Anadolija

“U nesreći su sudjelovale dvije željezničke kompozicije, lokomotiva s 18 vagona u kojoj su se nalazili H. K. (1983) i J. Ć. (1969), obojica iz Sarajeva i lokomotiva s 36 vagona u kojoj su se nalazili B.J. (1968) i F. T. (1971), obojica iz Sarajeva. U ovoj željezničkoj nesreći smrtno su stradali J. Ć. i F. T., dok je teške tjelesne povrede opasne po život zadobio H. K. Na snazi je potpuna obustava željezničkog prometa na navedenoj dionici”, kazao je Marić za Anadoliju.

Drugi mašinovođa B.J. nije povrijeđen, a spasio se tako što je prije sudara iskočio iz lokomotive.

Na mjestu događaja je dežurni tužitelj iz Konjica koji će o detaljima nesreće kazati više nakon što uviđaj bude završen.

Najnovije

Obrnula se situacija: Maslac čak tri, a mlijeko dva puta skuplje u BiH nego u Hrvatskoj

Mlijeko, mliječni proizvodi i meso nekada su bili namirnice po koje su zbog povoljnije cijene stanovnici Hrvatske redovno dolazili...