- Advertisement -

Mladi Modriče i Odžaka obišli bogomolje

Preporučujemo

„Među nama je više sličnosti nego što ima razlika, a razlike kojih ima su ono što nas dodatno obogaćuje i što jedni kod drugih trebamo cijeniti i poštovati“, jedna je od glavnih poruka proizašla iz zajedničkog jednodnevnog druženja mladih iz Odžaka i Modriče.

Mladi su 8. maja na “Danu otvorenih vrata”, održanom u okviru projekta PRO-Budućnost, zajedno obišli Odžačku džamiju, župnu crkvu Župe glavosjeka Sv. Ivana Krstitelja u Odžaku i Hram Uspenja Presvete Bogorodice u Modriči, javlja portal probuducnost.ba.

„U Odžaku sam od početka osamdesetih, znam mnogo ljudi, ali nikada nikog od njih nisam odvajao po tome koje su vjere i kojem narodu pripadaju. Gledam danas vas ovdje, po vašim licima ne mogu reći koje ste vjere, ali znam da na primjer oni koji imaju krvnu grupu B pozitivnu ili ‘nultu’ mi sutra mogu spasiti život, i ja njima, i na tim bočicama ne bi pisalo koje je vjere njen darovalac“, kazao je u nadahnutom govoru mladima Fahrudin ef. Mujanović, imam Odžačke džamije. Kroz otvoren razgovor učesnice i učesnici su efendiju Mujanovića, kao i ostale domaćine u bogomoljama, imali priliku pitati sve što ih zanima, i saznati mnogo toga.

Župnik Župe glavosjeka Sv. Ivana Krstitelja u Odžaku don Jakov Filipović prisjetio se na početku druženja u župnoj crkvi službe u Maglaju gdje je ranije bio na župnik.

„U Maglaju sam djelovao u sredini gdje je većinsko bošnjačko stanovništvo, ali sam bio toliko dobro prihvaćen, a i ja sam prihvatio njih, tako da su me svi bez obzira na vjeru i naciju zvali ‘naš župnik’, a za crkvu su mnogi također znali reći ‘naša crkva’, na šta sam bio posebno ponosan“, kazao je don Jakov Filipović. „Istinski se veselim ovom današnjem zajedničkom susretu, ovo je veliki korak. Mi razlike ne trebamo neutralizirati, svi treba da budemo to što jesmo, ali to ne predstavlja nikakvu prepreku da danas i svaki naredni put zajedno sjednemo i razgovaramo“, dodao je.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Išerić: Milanović počinio krivično djelo napada na ustavni poredak BiH

Piše: Dr.sc. Enver Išerić Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, danas je najavio "vruću jesen u Bosni i Hercegovini" zbog posljednjih dešavanja oko...