MMF odgovorio Nikšiću: Kamate trebaju rasti, iz budžeta se najviše troši na plate

Preporučujemo

Nakon što je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić (SDP) izjavio da ne podržava rast kamatnih stopa i smanjenje plata u javnom sektoru, oglasili su se iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Nikšić je to izjavio prošle sedmice tokom sastanka sa MMF-ovom šeficom misije u Bosni i Hercegovini Alinom Iancu u Sarajevu. Upravo je Iancu na današnjoj konferenciji za novinare komentirala ovakav stav premijera FBiH.

Ponovila je da je MMF mišljenja da i kamatne stope u Bosni i Hercegovini trebaju rasti, tj. da prate rast kamatnih stopa u euro zoni kako bi se ublažila inflacija za koju je napomenula da je vrlo visoka. Za napomenuti je da se rastom kamatnih stopa smanjuje novčana masa u opticaju te se tako snižava stopa inflacije. Iancu je konstatovala da je Centralna banka Bosne i Hercegovine prva na potezu.

“Vidimo potrebu da kamatne stope rastu. Smatramo da bi Centralna banka Bosne i Hercegovine trebala učiniti prvi korak u smislu rasta stope naknade na rezerve kako bi se dalje prilagođavale kamatne stope onima u euro zoni”, kazala je.

Podsjetila je da su kamatne stope u euro zoni rasle porasle za 400 baznih poena ili četiri posto, a da su Bosni i Hercegovini rasle za 75 baznih poena ili 0,75 posto. Ukazala je da se ne očekuje da taj rast u Bosni i Hercegovini bude jednak rastu u euro zoni, ali da on svakako treba biti veći.

Šefica MMF-ove misije u Bosni i Hercegovini je u nastavku govorila o Nikšićevom nepristajanju da plate u javnom sektoru budu niže. Poručila je da se od domaćih vlasti traži da smanje tekuću potrošnju, a da je na njima da utvrde kako će smanjiti tu budžetsku potrošnju.

“Vlasti moraju same odlučiti gdje će stvoriti prostor za obuzdavanje fiskalne potrošnje. Međutim, naš općeniti savjet je da smanje tekuću potrošnju, ali da izbjegnu rezove za kapitalnu potrošnju (kao što su veliki infrastrukturni projekti”, naglasila je.

Međutim, podsjetila je da se najveći dio te tekuće potrošnje odnosi na plate u javnom sektoru.

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...