MOBiH u revizorskom izvještaju za 2018. dobilo mišljenje s rezervom

Preporučujemo

Ministarstvo odbrane BiH je u konačnom Izvještaju o finansijskoj reviziji za 2018. od Ureda za reviziju institucija BiH dobilo mišljenje sa rezervom.

Međutim, u odnosu na prethodni izvještaj za 2017., postignut je evidentan napredak u Ministarstvu odbrane pa je stoga Ured za reviziju institucija BiH dao pozitivno mišljenje na usklađenost finansijskih transakcija i informacija u svim materijalnim aspektima u skladu sa zakonom i drugim propisima.

To podrazumijeva da je osigurano namjensko, svrsishodno i zakonito korištenje raspoloživih sredstava za realizaciju utvrđenih programskih ciljeva institucija odbrane, čime je osigurano ekonomično, efikasno i efektivno funkcionisanje sistema finansijskog upravljanja i kontrole.

Mišljenje sa rezervom je dato prevashodno iz razloga što u vrijeme sačinjavanja izvještaja, proces procjene i uknjižbe pokretne perspektivne vojne imovine, još uvijek nije bio završen, a sve zbog kompleksnosti aktivnosti koje su komisije provodile na terenu.

U međuvremenu, MOBiH je učinilo ogroman napor na realizaciji ove aktivnosti, tako da je procjena i uknjižba završena zaključno sa 31. julom 2019.

Također, u izvještaju je konstatovano da je Ministarstvo odbrane učinilo značajne napore po pitanju rješavanja nepokretne perspektivne vojne imovine.

Iz Ministarstva odbrane BiH navode da kontinuirano od 2015. do danas dobijaju mišljenje s rezervom od Ureda za reviziju institucija BiH, što govori o napretku u nekoliko oblasti u odnosu na ranije razdoblje, a posebno u sistemu javnih nabavki, materijalno-finansijskog poslovanja i upravljanju ljudskim resursima.

Ministarstvo je nakon preuzimanja i analize izvještaja i preporuka navedenih u izvještaju, poduzelo niz mjera i aktivnosti na pripremi i izradi Integralnog akcionog plana za otklanjanje utvrđenih nedostataka i primjeni preporuka navedenih u Izvještaju o finansijskoj reviziji Ministarstva odbrane BiH za 2018. godinu.

Preduzete mjere i radnje imaju za cilj ukupno unapređenje rada institucije, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Najnovije

Zara nakon poziva na bojkot obrisala fotografije koje aludiraju na genocid u Gazi

Nakon što je španski brend Zara objavio fotografije svoje najnovije kolekcije, na sebe je navukao bijes javnosti širom svijete,...