Mogerini: Makedonija se vratila na put EU

Preporučujemo

Preporuka Evropske komisije je rezultat napora makedonske vlade, ali i saradnje opozicije, izjavila je danas visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini u obraćanju poslanicima Sobranja.

Mogerini je izrazila zadovoljstvo što se opozicija vratila u Sobranje, dodajući da imaju odgovornost da sarađuju sa institucijama zarad postizanja rezultata koji su nacionalni prioritet.

- -

“Vi dijelite obavezu za budućnost vaših građana. Vlada ima odgovornost da otvori prostor za potpunu uključenost opozicije, a opzicija ima odgovrnost da se uključi u cijeli ovaj posao. Imate odgovornost da identifikujete nacionalne interese i prioritete vaše zemlje, imate kolektivnu odgovornost da sarađujete sa institucijama za postizanje rezultata koji su nacionalni prioritet”, poručila je Mogerini, prenijela je agencija MIA.

Ona je istakla da se Makedonija vratila na put EU i da je to mjesto gdje zemlja treba da bude.

“Kad se sjetim šta se dešavalo u Sobranju prije godinu dana i šta se dešava sada, mogu da kažem da ste prešli dug put. Preporuka je veliko dostignuće za sve u zemlji i ona je prije svega dostignuće koje je ostvareno zahvaljući odlučnosti svakog građanina ove zemlje”, kazala je Mogerini.

Mogerini je pohvalila dosadašnje reforme i usvajanje zakona u važnim oblastima, ali je ukazala da je potrebno usredsrediti se na njihovu primjenu.

- -

Izrazila je uvjerenje i da će se u pregovorima sa Grčkom doći do rješenja oko imena Makedonije koje će zadovoljiti obje strane i biti osnova za objedinjenost evropskog kontineta.

Mogerini će danas, u okviru balkanske turneje, posjetiti i Beograd, prenose Nezavisne novine.

Najnovije

Masovni protesti na ulicama Tel Aviva: Traži se ostavka Benjamina Netanyahua

Na ulicama Tel Aviva su danas nastavljeni protesti protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua i ostatka vlade koju predvodi. Već sedmicama...