Moguće privođenje optuženog za vrijeđanje žrtava genocida na naredno ročište

Preporučujemo

Hamdija Kocić, optuženi za izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, nije se pojavio na ročištu u sarajevskom Općinskom sudu na kojem je trebalo biti razmatrano njegovo priznanje krivnje.
Sutkinja Merima Kurtović Bilić je rekla da će izdati naredbu da Sudska policija na naredno ročište privede Kocića, koji je uredno i blagovremeno obaviješten o današnjem ročištu.
Prema optužnici, Kocić je 11. jula 2023. u ulici Nikole Šopa – s ciljem i svjestan da svojim ponašanjem izaziva narodnosnu i vjersku mržnju i netrpeljivost, i znajući da se navedenog dana vrši ukop posmrtnih ostataka žrtava genocida – na javnom mjestu uzvikivao te psovao Srebrenicu i vrijeđao na nacionalnoj osnovi.

On se tereti da je pjevao pjesme koje veličaju Arkana i njegove “Tigrove” te vrijeđao žrtve genocida u Srebrenici, pokazujući rukama prema građanima koji su se nalazili na prozorima stambene zgrade.
Naredno ročište je zakazano za 15. maj, piše Detektor.

Najnovije

Na tržištu BiH: Toksini pronađeni u raženom brašnu porijeklom iz Litve

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena...