- Advertisement -

MOK ukinuo suspenziju Olimpijskom komitetu Rusije

Preporučujemo

Ruski takmičari i takmičarke nastupali su na proteklim Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji pod olimpijskom zastavom.

Međunarodni olimpijski komitet ukinuo je suspenziju Olimpijskog komitet Rusije, koja je bila na snazi od 5. decembra prošle godine, a zbog koje ruski sportaši nisu mogli nastupati pod nacionalnim obilježjima na nedavno završenim Zimskim olimpijskim igrama u južnokorejskom Pyeongchangu, potvrdili su ruski sportski čelnici u srijedu.

“Olimpijskom komitetu Rusije vraćena su sva prava i dužnosti. Za nas je ta odluka veoma važna”, izjavio je za rusku televiziju predsjednik Olimpijskog komiteta Aleksander Žukov, prenosi agencija STA.

Prvobitni plan MOK-a je bio da se Rusiji ukine suspenzija već posljednjeg dana Igara u Južnoj Koreji te da se na svečanom zatvaranju zavijori ruska zastava.

Novi slučajevi dopinga

Od tog se plana odustalo nakon što su dva od 168 ruskih takmičara, koliko ih je nastupalo u Južnoj Koreji, pala na doping testu.

Tako su na 132. sjednici MOK-a članovi Izvršnog odbora zaključili kako će suspenzija Olimpijskog komiteta Rusije biti ukinuta kad se pokaže da među ruskim sportašima koji su se takmičili u Pyeongchangu više nije bilo onih koji su se ogriješili o antidoping propise.

Ruski takmičari i takmičarke su na Igrama u Južnoj Koreji osvojili dvije zlatne, šest srebrnih i devet bronzanih medalja.

U sjećanju će ostati trijumf hokejaša u uzbudljivom finalu protiv Njemačke, nakon čega su ruski reprezentativci na dodjeli medalja zapjevali nacionalnu himnu, iako je u njihovu čast svirala himna MOK-a.

Izvor: Al Jazeera

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Išerić: Milanović počinio krivično djelo napada na ustavni poredak BiH

Piše: Dr.sc. Enver Išerić Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, danas je najavio "vruću jesen u Bosni i Hercegovini" zbog posljednjih dešavanja oko...