Momir i Petar Tasić osuđeni na 24 godine zatvora za zločine u Višegradu

Preporučujemo

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Momira Tasića na 14, a Petra Tasića na deset godina zatvora, dok se Mirko Tasić oslobađa krivice za zločine počinjene 1992. u Višegradu.

Sudsko vijeće je nakon ocjene dokaza nesumnjivo zaključilo da je Tužilaštvo BiH utvrdilo kako su Momir i Petar Tasić ostvarili obilježje zločina protiv čovječnosti, dok je Mirka Tasića oslobodilo optužbe.

“Utvrđeno je da su oštećeni bili civili, a optuženi pripadnici Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), što Odbrane nisu osporavale, a Momir i Petar su osuđeni da su, kao saizvršioci, izvršili progon bošnjačkog civilnog stanovništva učestvujući u prisilnom nestanku civila”, kazala je predsjedavajuća Vijeća Mediha Pašić, dodavši da je Momir Tasić proglašen krivim i za silovanje P-1, javlja DETEKTOR.ba.

Vijeće je zaključilo i da su svjedoci nedvosmisleno izjavili kako je Momir bio jedna od dvije osobe koje su odvele i silovale zaštićene svjedokinje P-1 i P-2, nalazeći da je Momir van razumne sumnje počinio ovo djelo. On se presudom obavezuje da oštećenoj P-1 isplati 25.000 konvertibilnih maraka (KM) na ime nematerijalne štete.

Govoreći o oslobađajućem dijelu presude, predsjednica Vijeća Mediha Pašić je rekla da nisu mogli zaključiti kako je Mirko Tasić lice koje su zvali “Mire”, a cijenjeno je spornim i prepoznavanje optuženog od strane svjedoka, zbog čega je Mirko Tasić i oslobođen optužbe.

Momir, Petar i Mirko Tasić optuženi su da su u junu 1992. učestvovali u prisilnom nestanku šest žrtava bošnjačke nacionalnosti, koje su prethodno uhapsili, mučili i zlostavljali a zatim odveli u pravcu Užica, nakon čega im se gubi svaki trag.

Mirko i Momir Tasić terete se i za silovanje dvije osobe bošnjačke nacionalnosti. Prema optužnici, Momir i Petar su bili pripadnici VRS-a, dok je Mirko Tasić bio pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Višegrad.

Vijeće smatra da su kazne srazmjerne težini krivičnog djela te da će se postići svrha kažnjavanja. Optuženi se oslobađaju troškova sudskog postupka, a na ovu prvostepenu presudu postoji mogućnost žalbe.

Najnovije

Željko Komšić: Stavovi amabasade Izraela su kontradiktorni

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić reagovao je pismo izraelske ambasade u kojem se navodi da su hrvatski...