Monstrum koji je ratovao za bosanske Srbe kod Višegrada nastavlja svoj krvavi pir na ratištu u Ukrajini

Preporučujemo

Rus Igor Girkin, koji se tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, od 1992. do 1995. godine borio na strani bosanskih Srba kod Višegrada i Priboja u Srbiji, odlazi na ratište u Ukrajinu.

Miroslava Reginskaja, supruga u Nizozemskoj na doživotni zatvor osuđenog ratnog zločinca Igora Girkina, poznatog po nadimku Strelkov (strijelac), kojeg je i ruski sud nedavno osudio na četiri godine zatvora, ali pod optužbom za ekstremizam jer je kritizirao Kremlj u svojim proratnim objavama na Telegramu, izjavila je u srijedu da je jedna ruska vojna jedinica odobrila da Strelkov služi kao komandant voda u ukrajinskoj okupiranoj regiji Donjeck, javlja ruski neovisni portal Meduza.

- -

Reginskaja je objavila pismo koje je navodno poslala vojna jedinica u samoproglašenoj tzv. Narodnoj Republici Donjeck vojnim dužnosnicima u Moskvi.

U dokumentu stoji da je vojna jedinica razmotrila Strelkovljevu kandidaturu za komandanta voda i zatražila da se potrebni dokumenti pošalju komandantu jedinice.

Ruski mediji izvijestili su ranije da je Strelkovljev odbrambeni tim zatražio da mu se dopusti odlazak u vojsku.

Dok ruski zakon sprečava da građani osuđeni za ekstremizam sklapaju vojne ugovore, Strelkovljev advokat rekao je da bi regrutacija njegovog klijenta još mogla biti moguća iako nije objasnio kako.
Telegram kanal Ostorožno (Pažljivo) izvijestio je da advokat “vidi dva moguća rješenja – oslobađajuću presudu ili predsjedničko pomilovanje”. Strelkovljevo žalbeno ročište zakazano je za 15. maj.

- -

Girkin je bivši operativac FSB-a, koji je nekada vodio grupu separatističkih ruskih militanata koje je podržavala Moskva u Donjecku.

Od aprila 2014. komandovao je proruskim borbenim jedinicama u istočnoj Ukrajini. Navodno je u Ukrajini proveo neke operacije koje su i samom Kremlju bile neprihvatljive pa je bio marginaliziran, zbog čega je bio vrlo ogorčen.

Borio se i na strani proruskih separatista u Moldaviji, u otcijepljenoj regiji Pridnjestrovlje početkom 90-ih godina, a ratovao je i na strani bosanskih Srba u BiH, kod Višegrada. Nakon toga aktivirao se u ruskoj vojsci.
Prošle godine je osnovao tzv. Klub gnjevnih domoljuba, u koji je okupio još neke proruske vojne blogere.

U ruskoj javnosti poznat je po svojim radikalno nacionalističkim, militarističkim, ratnohuškačkim stavovima, a u svojim je objavama žestoko kritizirao način vođenja rata u Ukrajini, vojni vrh, pa čak i samog predsjednika Vladimira Putina, kojeg u njegovom krugu blogera smatraju previše “pitomim”.

Prema nekim informacijama, čak je namjeravao od tog “Kluba” stvoriti nacionalističku stranku, s kojom bi izašao na izbore, navodno, kao opozicija Putinovim prorežimskim strankama.
Krajem 2022. godine nizozemski sud osudio ga je u odsutnosti na doživotni zatvor zbog umiješanosti u rušenje malezijskog putničkog aviona iznad Donjecka 2014. godine, kada je poginulo 298 putnika i članova posade.

Najnovije

Gradonačelnik 23. maj proglasio Danom žalosti na području grada Tuzle

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić donio je Odluku o proglašenju Dana žalosti na području grada Tuzle, povodom tragičnog događaja i...