Moskva: Vojnom paradom obilježen dan pobjede nad fašizmom

Preporučujemo

Na Crvenom trgu u Moskvi prikazana je najmodernija ruska artiljerijska, raketna i vazduholovna borbena tehnika u vojnoj paradi koja je održana povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u obraćanju prisutnima je rekao da je Rusija otvorena za dijalog o globalnom miru.

- -

Putin je istaknuo da je prije 73 godine slomljen nacizam i da je došao kraj zločinima nacista.

Kritikovao je pokušaje prekrajanja historije i rekao da Rusija to nikada neće dozvoliti.

“Uvijek ćemo biti ponosni na to što Sovjetski Savez nije pokazao strah i nije povio kičmu pred neprijateljem kad su mnoge države priznale kapitulaciju ili pristale na direktnu saradnju sa nacistima”, rekao je Putin.

Do zahlađenja odnosa Moskve i Zapada 2014. godine, tradicionalnim vojnim paradama na Crvenom trgu prisustvovali su mnogi evropski lideri, a ove godine od stranih zvaničnika vojnoj paradi su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

Na paradi je prikazan i robotizovani tenk “Uran 9” i novi oružani sistemi testirani na bojnom polju u Siriji.

Višenamjenski robotizovani borbeni kompleks “Uran 9” naoružan je protivtenkoviskim raketama, topovima i mitraljezom. Uran 9’može sam da locira mete, ali odluku o paljbi donosi komandir vozila koji sjedi u blindiranom kamionu na udaljenosti tri kilometra od “Urana 9”, navodi BBC.

Vazduhoplovstvo je prikazalo jurišne helikoptere i savremene borbene avione, koji su letjeli na visini od 300 do 500 metara iznad Moskve brzinom od 500 kilometara na sat.

U Paradi pobjede prvi put je učestvovala mehanizovana kolona Ruske garde. Specijalna tehnika predstavlja je oklopnim vozilima “Tigar”, “Patrola” i “Ural”.

Oko 13.000 ljudi, 159 jedinica vojne opreme i 75 aviona učestvovalo je u paradi.

Najnovije

Christian Schmidt za Klix.ba: Ne mogu se igrati sa mnom, izbori moraju biti po novom zakonu

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt dao je intervju za Klix.ba u kojem je komentarisao pitanje tehničkih...