Mostar: Doktori spremni na kolektivni otkaz ukoliko ne dobiju kolektivni ugovor

Preporučujemo

“SSDMiSuHNK/Ž će u ponedjeljak potpisati protokol o pregovaranju, gdje tražimo od kantonalne Vlade da nas odvoje u naš kolektivni ugovor. Ukoliko Vlada ne udovolji zahtjevu, stupamo u novi štrajk koji može  voditi i do kolektivnog otkaza”, kazala je za Bljesak.info Kristina Bevanda, predsjednica Sindikata liječnika medicine i stomatologije HNŽ.

Kantonalna vlada je na svojoj posljednjoj sjednici u prošli petak u Mostaru donijela odluku o postupku pregovora za zaključenje granskog  kolektivnog ugovorima o obvezama poslodavaca i radnika iz ovlasti  zdravstva na području Hercegovačko-neretvanske županije, te početak  pregovora sa reprezentativnim sindikatima – Nezavisnim strukovnim  sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu, Sindikata liječnika medicine i  stomatologije HNŽ, te Nezavisnim sindikatom zaposlenika SKB Mostar.

Pregovarački proces s Vladom HNK je najavljen za 26. veljače u Mostaru. Sindikat liječnika medicine i stomatologije HNK je nakon zaprimljenog  sudskog rješenja o zabrani štrajka, privremeno obustavio štrajk 13. februara, te pokrenuo pravne žalbe na odluku Općinskog suda Mostar.

Podsjetimo, od kantonalne Vlade traže potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u  drugim kantonima. Također, traže povećanje satnice s trenutne 2 marke na 2,6 maraka te  povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe doktora – za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Najnovije

Uprkos zabrani, u Beogradu održan skup podrške Palestini

I pored toga što je današnji skup podrške Palestini u Beogradu zabranjen, grupa od oko 200 građana ipak okupila...