Mostar: Sud poništio okolinsku dozvolu za deponiju Uborak

Preporučujemo

Nakon više od godinu dana od kako je mostarsko udruženje građana “Jer nas se tiče” pokrenulo tužbu protiv plana prilagodbe i izdate okolinske dozvole za daljnji rad deponije Uborak.

Predstavnik udruženja Omer Hujdur, koji je podnio tužbu, kaže kako je ovo pokazatelj da je “pravda spora ali dostižna”.

– Ministri federalni, ministri kantonalni, gradonačelniče i vijećnici grada Mostara DOSTA JE!!! Četri godine zavlačenja, povlačenja po sudovima, pokušaja da nas slomite, niste uspjeli i nećete uspjeti. Hoćemo HITNO zatvaranje deponije na Uborku i novo riješenje za odlaganje otpada u Hercegovini, kaže Hujdur.

– Kantonalni sud u Sarajevu poništio je Plan prilagodbe za deponiju Uborak na kojoj su mostarski vlastodršci temeljili priču kako su sve radnje koje provode zakonite, objavio je predsjednik GO SDP Mostar Arman Zalihić i dodaje da je jasno da su navedenu odluku ishodovali isključivo političkim pritiscima, a sreća je što je za upravni spor nadležan sud u Sarajevu.

– Od danas je Uborak pravno ponovno divlje odlagalište otpada bez ijedne valjane dozvole.  Šteta je samo što je mostarska vladajuća klika potrošila dvije godine na pokušaje pritiska na UG Jer nas se tiče i na sud pod krinkom da koče kredit Europske banke za sanaciju deponije. Za te dvije godine mogli su završiti prostornu osnovu i kroz izradu novog prostornog plana intenzivno raditi na pronalasku nove lokacije za novi centar za gospodarenje otpadom, navodi Zalihić i dodaje:

– U isto vrijeme dok na novom planu nisu uradili ništa, tri puta su mijenjali stari plan da bi zadovoljavali građevinske želje svojih stranačkih tajkuna. Gradonačelniku do HIT-a i Predsjedniku Vijeća od HIT-a poručujem da bi umjesto pritisaka trebali zasukati rukave, a kao poklon u Novoj godini im želim novog federalnog ministra okoliša i kantonalnog ministra prostornog uređenje. Bravo! Građanska inicijativa “Jer nas se tiče” Bravo! Omer Hujdur

Najnovije

Mehmedović otkrio da li će napustiti SDA pa poručio: Bakir ne bi imao šanse sa ozbiljnim protukandidatom

Prije sedam dana Šemsudin Mehmedović je podnio prijavu o kandidaturi za predsjednika SDA koji je biran na 8. Kongresu...