Mostarci obilježili Dan oslobođenja grada od fašizma

Preporučujemo

U okviru “Dana antifašizma u Mostaru”, mostarsko Udruženje antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) nizom događaja je obilježilo 14. februar, Dan oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu.

Na više lokacija u gradu, delegacije UABNOR-a Grada Mostara, SDP-a, DF-a, te nevladinih organizacija i udruženja, položili su vijence i odali počast poginulima.

- -

“Ovaj dan i svi ovi dani su zapravo nastojanje da se mladim ljudima otvore oči, da im se kaže šta to mi sve baštinimo, a mnogo veći gradovi bi bili ponosni kada bi imali ono što Mostar ima u svojoj istoriji”, rekao je za portal StarMo predsjednik UABNOR-a Mostar, Sead Đulić.

Član tog Udruženja, Amer Zagorčić je poručio kako 14. februar predstavlja “najveći praznik Grada Mostara”, te podsjeća kako je u oslobođenje Mostara u Drugom svjetskom ratu “ugrađeno” oko 2350 života građana grada koji je tad imao 19 hiljada stanovnika.

“Poređenja radi, ako to prenesemo na ovaj rat, to bi značilo da je u ovom ratu poginulo oko 15 hiljada ljudi, tolike su razmjere bile i tolika je cijena plaćena za taj 14-ti februar. Niko nema pravo taj 14. februar dovoditi u pitanje”, kazao je Zagorčić.

Inače, u povodu 14. februara, koji je ujedno i Dan Univerziteta “Džemal Bijedić”, u amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka održana je prigodna Svečana akademija.

- -

Iz Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona još ranije je najavljeno da za Dan oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, Aljoša Čampara i predsjedavajući Skupštine HNK, Šerif Špago u 13,30 sati posjećuju Partizansko spomen-groblje, gdje će odati počast poginulima u borbi za oslobođenje Mostara od fašizma.UABNOR-ova manifestacija “Dani antifašizma u Mostaru” nastavlja se večeras u Centru za kulturu, s početkom u 19 sati, promocijom knjige “Tito i mi – jučer, danas, sutra”.

Među ostalim, za subotu je najavljena i svečana akademija i dodjela februarskih priznanja u Narodnom pozorištu Mostar, dok će se istog dana na Partizanskom spomen-groblju okupiti antifašisti iz država bivše Jugoslavije.

Najnovije

Stoltenberg: NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći Kijevu

NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji opskrbe Ukrajine oružjem, saopćio je danas Savez, preuzimajući dužnost od SAD-a u...