Mostarski deminer Adis Sarić izborio pravdu: FUCZ će mu isplatiti 55.000 maraka

preporučujemo

Bivši deminer Federalne uprave civilne zaštite Adis Sarić iz Mostara koji je zbog povreda na radu od 2014. godine u sudskom sporu sa Federalnom upravom civilne zaštite (FUCZ) konačno se izborio za pravdu drugostepenom presudom Kantonalnog suda u Mostaru.

Kako bivši deminer kaže za naš portal Kantonalni sud u Mostaru donio je drugostepenu presudu prema kojoj je Federalna uprava civilne zaštite odgovorna za njegovu bolest i na osnovu nematerijalne štete mora mu isplatiti 55.678 KM.

Ovaj Mostarac kaže da je zadovoljan što se pravna borba okončala i da mu je to svojevrsna satisfakcija i pokazatelj da je pravosuđe u Bosni i Hercegovini počelo raditi, ali da ono što je on izgubio nikada i ništa ne može nadoknaditi.

“Ovo je bila vrlo teška borba kroz sve ove godine. Ono što smo prošli moja supruga ja i maloljetno dijete to malo ko može razumjeti”, kaže Sarić za Klix.ba.

Priča nam kako je prolazio kroz vrlo teške terapije, te je zbog velike invalidnosti imao brojne odlaske u bolnicu, a uz sve to i do advokata i suda.

“Sve to nije bilo ni malo i jednostavno i ne daj Bože nikome”, kaže nam bivši mostarski deminer.

Naglašava kako je bio potreban i ogroman novac za liječenje i terapije, a sve vrijeme su i on i supruga bili na birou, i to što su proživjeli kako kaže ne želi nikome.

“Ono što smo mi prošli ne može platiti nikakav novac i kako da budem zadovoljan presudom, ali u kakvoj državi živimo moram biti zadovoljan”, kaže Sarić za Klix.ba.

Objašnjava nam kako su njegove terapije ograničeno uspješne, jer je operacija mozga koju je preživio među najkomplikovanijim i zdravlje ne može nadoknaditi ništa.

“Ono što dobivam od terapije je da mogu najosnovnije funkcionirati, a zdravlje prije poplava 2014. godine nestalo je zauvijek. Sad je ovako kako jeste, raznim vrstama hemikalija i terapija se borim, pa neke pomognu, a neke nisu, kao i svakome drugom kome je zdravlje ozbiljno narušeno”, ističe Sarić.

“U smislu pravde kad znamo kakvo je pravosuđe BiH ovo bi trebala biti svijetla tačka i pokazatelj da se konačno počelo raditi. Nadam se da će se i ostali slučajevi rješavati poput slučaja Memić i da će dobiti svoju satisfakciju kao ja”, zaključio je Sarić u razgovoru za Klix.ba.

Podsjetimo da je bivši deminer Federalne uprave civilne zaštite Adis Sarić, čistio životinjski otpad u poplavama 2014. godine u Posavini po naređenju FUCZ-a koji je uputio svoje deminerske timove na teren, iako demineri nikada nisu prošli obuku za ovu djelatnost niti su imali odgovarajuću opremu što je utvrdio i Sud.

Prema ocjeni vještaka Sariću su životne aktivnosti reducirane za 60 posto, a bolest mu se odrazila na ekstremitete, ruke i noge, lijevu stranu lica, govor, vid lijevog oka, epilepsiju, fotoepilepsiju i hemparezu.

Općinski sud u Mostaru 5. septembra 2019. godine je donio prvostepenu presudu, kojom je Federalna uprava civiline zaštite odgovorna za bolest Adisa Sarića. Prema prvostepenoj presudi FUCZ je morala Sariću isplatiti 65.330 KM, ali je to Kantonalni sud u Mostaru u konačnoj presudi, preinačio u 55.678 KM.

Najnovije

U Vlasenici napadnuti povratnici: Ušao je u moju avliju za mnom i razbio staklenu flašu kojom me je porezao

U Vlasenici se danas dogodio incident kada je napadnut povratnik Amir Ferhatović, ali i njegova porodica. Napadnut je od...