Mostarski film festival: Pod otvorenim nebom u formi auto-kina

preporučujemo

Mostar Film Festival ove godine će se održati od 28. oktobra do 1. novembra, a filmska tradicija u najvećem hercegovačkom gradu se i ove godine nastavlja pod otvorenim mostarskim nebom donoseći ljubiteljima sedme umjetnosti najbolje filmove iz regiona.

Direktor Festivala Slaven Knezović je na konferenciji za medije u Mostaru najavio kako će ovogodišnju filmsku manifestaciju u četvrtak 28. oktobra u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače uz prigodnu svečanost otvoriti u 18 sati mostarski gradnačelnik Mario Kordić.

“Red je da ove godine festival otvori novi gradonačelnik, jer je ovo prvi festival u njegovom mandatu, a inače naš prvi festival i cijelu priču sam pokrenuo skupa sa bivšim gradonačelnikom Ljubom Bešlić i ničega ovog ne bi ni bilo bez njegove velike podrške i pomoći. Mislimo da je red da novi gradonačelnik preuzme štafetnu palicu i bude u narednim godinama uz nas“, kazao je Knezović.

U sklopu svečanosti filmskog festivala program će otvoriti prikazivanje filma “A bili smo vam dobri” u režiji Branka Schmidta, koji je rađen u kooprodukciji Kazališno-filmske udruge Oktavijan, a u njemu glumi i Knezović.

“Osim festivala koji radimo u gradu, uradili smo i nekoliko dugometažnih igranih filmova s kojima smo neke od ranijih festivala otvorili, tako da želimo nastaviti tu praksu. Trenutno snimamo još jedan film ‘Vampir s Miljacke'”, istaknuo je Knezović, zadovoljan što će i ove godine, uprkos pandemiji, biti održan Mostar film festival uz poštivanje mjera koja su na snazi.

Pročitajte:  Mostar: Nestala dvadesetogodišnja djevojka, nestanak prijavio otac

Neki od filmova takmičarskog dijela programa koji će se prikazati u terminima od 20 i 22 sata u auto kinu su “Nebesa”, “Lihvar”, “Zastoj”, “Te mračne noći” i “Po tamburi”.

 

Dokumentarni i studentski program, kao i kratki film bit će prikazani u velikom amfiteatru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru u petak, 29. oktobra i ponedjeljak 1. novembra. Od šest dokumentarnih filmova, dva su dio festivala posvećenog velikanima domaće i regionalne glazbene scene “Dok ‘n’ ritam”.

Pročitajte:  Zvanično: Smanjena kazna Veležu

Svoja studentska filmska ostvarenja prikazat će studenti Filmskih akademija iz Zagreba, Novog Sada, Cetinja i Sarajeva, a bit će održane i Masterclass radionice.

Glasnogovornica festivala Monika Ćubela Savić dodaje kako će se održati i radionica s glumcem i redateljem Dejanom Aćimovićem, od 29. do 31. oktobra, u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar pod nazivom “Gluma pred kamerom” .

“Uživo će sudjelovati studenti iz Sarajeva, dok će studenti sa drugih akademija sudjelovati u online formatu zbog pandemije koronavirusa, kazala je, te naglasila da će masterclass radionice , također u online formatu, održati Branka Bešević Gajić, Anila Gajević i Jasmin Duraković.

Cijene ulaznica, detaljan program i raspored projekcija filmova bit će objavljeni na društvenim mrežama i web stranici Mostar film festivala koji će ove godine trajati od 28. oktobra do 1. novembra.

Festival će tradicionalno biti zatvoren svečanom dodjelom nagrada kada će biti nagrađeni najbolji muški i ženski glumci festivala, kao i najbolji debitant.

Odluke o najboljim donijet će stručni živi koji ove godine čine Branka Bešević Gajić, filmska i televizijska redateljica, Anila Gajević, ravnateljica kasting agencije “Zona” i Nedžad Ibrahimović, književnik, književni i filmski kritičar, scenarist i autor dokumentarnih filmova.

Pročitajte:  Zvanično: Smanjena kazna Veležu

Najnovije

Rustemović o namjerama NSRS: Biti će poremećeno snabdijevanjem lijekovima i medicinskim sredstvima, na cijeloj BiH a pandemija corona virusa traje

Predsjednik Sindikata Agencije za lijekove BiH Ramo Rustemović povodom sutrašnje posebne sjednice Narodne skupštine manjeg bh. entiteta Republika Srpska...