Mostarsko muftijstvo pozvalo HDZ-ovog Kordića da odgovori na zahtjev za izdavanje dozvole za izgradnju centra “Mevlana”

Preporučujemo

 

Muftijstvo mostarsko navelo je u saopćenju da je primorano ”još jednom, ovaj put u mubarek ramazanu i uoči Bajrama, javnost ponovo upoznati sa stvarnim činjenicama”.

- -

Muftijstvo mostarsko danas je pozvalo gradonačelnika Mostara Marija Kordića da odgovori na zahtjev Islamske zajednice za izdavanje dozvole za izgradnju Interkulturnog centra “Mevlana” na prostoru parkinga pored gradilišta Hrvatskog narodnog kazališta.

Muftijstvo mostarsko navelo je u saopćenju za javnost da je primorano ”još jednom, ovaj put u mubarek ramazanu i uoči Bajrama, javnost ponovo upoznati sa stvarnim činjenicama”.

Dodaju da je gradonačelnik Kordić u javnost još jednom putem lokalnih medija iznio ”neistinite tvrdnje, optuživši ponovo Islamsku zajednicu za dizanje tenzija u ovom gradu”.

– S obzirom na to da je isteklo mjesec dana od zvaničnog, po zakonskoj proceduri upućenog zahtjeva za izdavanje dozvole za izgradnju Interkulturnog centra “Mevlana” na lokalitetu nekadašnjeg Lakišića vakufa, od gradonačelnika Grada Mostara, umjesto nepotrebne politizacije legitimnog zahtjeva, očekujemo da odgovori u skladu sa zakonskim normama. Na ovaj način gradonačelnik Grada Mostara najbolje bi legitimirao sebe kao personu koja radi u interesu svih vjerskih zajednica i naroda – kaže se u saopćenju.

- -

Muftijstvo dodaje da je komunikacija oko zahtjeva Islamske zajednice s gradonačelnikom ostala bez uspjeha, ”na veliku žalost i razočarenje”, te da su energiju usmjerili u traženje pravde na drugim državnim i svjetskim adresama, uz podršku međunarodnih prijatelja.

Muftijstvo je podsjetilo gradonačelnika Kordića da je Islamska zajednica 20. aprila 2004. godine, prije dvadeset godina, pokrenula inicijativu prema svim vjerskim zajednicama u Gradu Mostaru da zajednički nastupe i traže povrat nepravedno oduzete imovine, a ”koja je slobodna, poput gradskog građevinskog zemljišta koje nije privedeno namjeni”.

Uz Islamsku zajednicu, kako navode, samo je Jevrejska opština Mostar potpisala tu inicijativu.

– Mi smo živjeli u uvjerenju da će doktor Mario Kordić, kao ljekar po profesiji i humanista, sa iskustvom života u zapadnom demokratskom svijetu, svesrdno razumjeti i podržati ovaj kapitalni projekat za multietnički Grad Mostar po kojem bi se mogao upisati u njegovu modernu historiju. Cijenimo da za to još ima nade, a na gradonačelniku je da to djelima pokaže, a ne samo praznom retorikom uvjeravanja da sve u Mostaru ide ‘k’o med i mlijeko’ – navodi se u saopćenju koje prenosi MINA.

Najnovije

Kuda plovi taj broj: SDP u Mostaru ne zna ni šta bi sa sobom, a kamoli sa NiP-om, razgovaraju sa SDA, a žele “sve”

Članovi SDP-a rijetko znaju na čemu su. Možda bi oni i znali, ali kud plovi brod Nermina Nikšića, a...