Može li Crvenkapica vjerovati vuku: Vučiću najvažniji mir dok stvara “srpski svet” prema uputama SANU-a

preporučujemo

– Ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana – poručio je aktuelni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa skupštinske govornice u Beogradu 20. jula 1995. godine, podsjeća Faktor na početku analize koju prenosimo u cijelosti.

Ova monstruozna poruka upućena je samo sedam dana nakon što je počinjen genocid u Srebrenici.

Danas taj isti Vučić, koji je obukao šinjel mirotvorca, poručuje kako je “za nas važno čuvati mir i ekonomski sarađivati”. Istovremeno, predsjednik Srbije huška političare u Bosni i Hercegovini, da kidišu na državne institucije. Glavni izvođač ovih radova je lider SNSD-a Milorad Dodik, o kojem naravno Vučić ne želi ništa da govori, čime prešutno potvrđuje da je on pod njegovim okriljem.

Zagovornik velike Srbije, danas poznatije kao “srpski svet”, igra na opasnu kartu obmana i podvala. Samo naivni i politički slijepci mogu da ne vide kako ovaj politički licemjer zorno slijedi upute Memoranduma SANU 2 koji je njegov politički bukvar, prodajući se za glavnog regionalnog faktora stabilnosti.

Vučić svoju retoriku gradi na “miru i ekonomskoj saradnji”, a na terenu u skladu sa Memorandumom “destabilizira vlade susjednih država, provocira unutrašnje nezadovoljstvo i nemire i slabi oštricu optužbi protiv Srbije, te pomaže otcjepljenje Republike Srpske”.

Baš kao što je prije nešto više od tri decenije Slobodan Milošević se Zapadu predstavljajući kao demokrata i mirotvorac započeo krvave ratove na Balkanu, na temelju Memoranduma SANU, isto to radi i Vučić, samo umjesto topova i pušaka koristi diplomatiju i politički perfidne igre.

Milošević je na terenu za ostvarenje svojih velikosrpskih ciljeva koristio upravo Vučića i osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, a Vučić u svojoj “mirovnoj misiji” vješto koristi Aleksandra Vulina, Ivicu Dačića i Milorada Dodika. Predsjednik Srbije u kontinuitetu stvara probleme i diže tenzije u regiji, a onda uliječe na politički teren i predstavlja se mirotvorcem.

Pročitajte:  Begija Smajić: Dodik se igra vatrom, ako je zapali izgorjet će u njoj, a Bosna će opet preživjeti

Vučić, danas predsjednik Srbije, bio je ministar informisanja za vrijeme vladavine Slobodana Miloševića.

Aleksandar Vulin, tada istaknuti član Jugoslavenske udružene ljevice (JUL) Miloševićeve supruge Mirjane Marković, sada je ministar unutrašnjih poslova, dok je glasnogovornik Socijalističke partije Srbije (SPS) i Miloševićev blizak saradnik Ivica Dačić predsjednik Skupštine Srbije.

U jednom od svojih medijskih istupa, Vučić je braneći svog učitelja Šešelja, Aliju Izetbegovića nazvao ratnim zločincem. A bilo je sličnih izjava sijaset. Sada, isti taj Vučić, “ne želi da govori ništa ni protiv bošnjačkog, ni hrvatskog rukovodstva”.

Logično pitanje, može li zaista današnji Aleksandar Vučić biti drugačiji od Aleksandra Vučića od prije nekoliko godina? Može li Crvenkapica vjerovati vuku?

 

Najnovije

Turski mediji: Policija otkrila bombu, spriječen napad na Erdogana

Turske obavještajne službe osujetile su večeras pokušaj napada na predsjednika Recepa Tayipa Erdogana, prenose turski mediji. Eksplozivna naprava pronađena je...