Može li se u BiH nelegalno oružje predati bez sankcija i koje su kazne za nesavjesne vlasnike pištolja

Preporučujemo

Oružanim napadom u školi u Lukavcu, a zatim i trostrukim ubistvom u Gradačcu na površinu je isplivao problem posjedovanja oružja na području Bosne i Hercegovine. Ovim je otvoreno i pitanje adekvatnog držanja oružja od osoba koje imaju izdate dozvole.

Istrage iz Lukavca i Gradačca su pokazale da su u oba slučaja oružani napadi izvršeni od osoba koje nisu posjedovale dozvole za rukovanje i držanje oružja.

- -

Maloljetnik u Lukavcu je za napad na nastavnika u osnovnoj školi koristio pištolj koji je pripadao njegovom preminulom djedu, a oružje nije predato policiji, dok je Nermin Sulejmanović u Gradačcu izvršio trostruko ubistvo također pištoljem za koji nije imao dozvolu.

Ne postupaju svi po pravilima

Nakon ova dva slučaja Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona poduzela je nekoliko mjera, među kojima je i ona koja se odnosi na učestalije kontrole vlasnika oružja i municije koji za to imaju adekvatnu dozvolu. Prema informacijama sa terena, provjerama u proteklom periodu je utvrđeno da svi nisu u potpunosti postupali u skladu sa pravilima.

“Uprava policije poduzela je niz aktivnosti na provjeri uslova pod kojima se oružje drži. Na nivou Uprave policije MUP-a TK dosad su evidentirana samo tri slučaja sa manjim propustima koji su otklonjeni na mjestu držanja oružja”, kazao je inspektor u Upravi policije MUP-a TK Sead Teletović.

- -

Inače, odgovornim vlasništvom nad oružjem sprečavaju se tragični slučajevi, dok neodgovornim vlasništvom dovode se u opasnost svi u njegovoj blizini.

Kada je riječ o legalnom oružju, pozivajući se na važeći zakon, Taletović navodi da ga vlasnici sa adekvatno dozvolom moraju držati u mjestu prebivališta, odnosno u objektu u kojem žive i adresi stanovanja koja je zvanično prijavljena.

“Predmetno oružje i municija se drže odvojeno, u metalnim kasama, sefovima ili ormarima koji se mogu zaključati te se ne mogu otvoriti alatom uobičajene namjene. Pored toga, vlasnici oružja su u slučaju napuštanja mjesta prebivališta na period duži do 90 dana, pod uslovom da oružje ne nose sa sobom, u obavezi ga predati osobi koja posjeduje odobrenje za istu vrstu oružja, registrovanom trgovcu ili sportskom udruženju. O tome su dužni obavijestiti i policijsku upravu koja je izdala odobrenje za držanje oružja”, pojašnjava Taletović.

Kazne do 5.000 KM uz trajno oduzimanje oružja

S druge strane, za sve one koji se ne pridržavaju zakonskih odredbi predviđene su kazne.

“Kazne se kreću od 500 do 5.000 KM, a vlasnici također podliježu krivičnoj i prekršajnoj odgovornost te im se oružje trajno oduzima. Također, svaki vlasnik oružja dužan ga je čuvati na način da ono ne dođe u posjed trećim osobama, a ukoliko se to desi te ukoliko treća osoba tim oružjem počini krivično djelo, odgovornost vlasnika svakako postoji”, dodaje Taletović.

U slučaju smrti vlasnika oružja, punoljetni članovi porodice ili staratelji imaju obavezu takvo oružje predati policiji, zbog osiguranja i njegovog čuvanja, do okončanja ostavinskog postupka o mogućem nasljedstvu.

“Svi ti članovi porodice, koji smatraju da im pripada pravo naslijedstva nakon ostavinskog postupka, imaju zakonsko pravo oružje registrovati na sebe, prodati ga ili pokloniti nekome kome oni žele”, naglašava Taletović.

Policijski službenici u fokus stavljaju i nelegalno posjedovanje oružja, navodeći važnost njegove predaje.

“Zakon građanima dozvoljava da oružje koje eventualno nelegalno posjeduju mogu dobrovoljno predati pozivom na 122 ili obavještavanjem policijskog službenika na terenu, bez odgovornosti u smislu da će biti krivično ili prekršajno sankcionisani. Tu mogućnost zakon dozvoljava isključivo u situaciji, ukoliko protiv tog vlasnika ili imaoca neregistrovanog vatrenog oružja, prije nije pokrenuta policijska aktivnost, odnosno istraga po tom pitanju”, naglašava Taletović.

Inače, deset kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u FBiH, MUP Republike Srpske te Policija Brčko distrikta, uz kontinuiranu informisanost Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja (SALW) u BiH pokrenuli su kampanju “Poštuj život, ne oružje”, a jedan od događaja održan je u Tuzli.

“Na području BiH od septembra ove do marta iduće godine se provodi kampanja ‘Poštuj život, ne oružje’, a u ovom trenutku je u toku njen drugi talas. Ovo je izvjestan odgovor na nedavne incidente iz našeg okruženja, a cilj je i da potaknemo predaju nelegalnog oružja na području cijele BiH, što će u posebnom fokusu biti u trećem talasu kampanje”, navodi glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK Adnana Sprečić.

Trenutak nepažnje vlasnika legalnog oružja, kako naglašava Sprečić, može dovesti do neželjenih posljedica, a primjeri iz prakse pokazuju da su najugroženiji djeca i maloljetnici, koji uglavnom iz znatiželje uzimaju oružje.

Kroz akciju koja se provodi na prostoru cijele BiH, organiziraju se i predavanja policijskih službenika, a za djecu i mlade se realiziraju i kvizovi o njihovim stavovima i poznavanju ove problematike.

Najnovije

Ruski diplomata: ‘Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH’

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije...