Mrakovica: Obilježavanje 76 godina od bitke na Kozari

Preporučujemo

Na Mrakovici kod Prijedora danas će biti obilježena 76. godišnica herojske Bitke na Kozari, u kojoj su malobrojne partizanske jedinice uspjele probiti okupatorski obruč i preći na slobodnu teritoriju.

Predstavnici antifašističkih organizacija, preživjeli borci te zvaničnici iz RS-a i Srbije položiće vijence na Centralno spomen-obilježje na Mrakovici, mjesto koje je sinonim za antifašističku borbu u Drugom svjetskom ratu.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

- -

Na Kozari je od 10. juna do 15. jula 1942. godine, u neprijateljskoj akciji kodnog naziva “Zapadna Bosna”, stradalo 10.000 boraca i 40.000 civila.

Ova bitka, u kojoj su malobrojne partizanske jedinice branile narod u zbjegu, bila je značajna za cjelokupni partizanski pokret otpora jer je predstavljala primjer junaštva i odlučnosti boraca pred nadmoćnijim i dobro naoružanim neprijateljem.

Istoričari su prikupili podatke o 33.398 ubijenih boraca i civila, dok sudbina mnogih do danas još nije poznata, piše BHRT.

Najnovije

Modriča: U požaru u zdravstvenoj ustanovi stradala jedna osoba

Jedna osoba poginula je u požaru koji se tokom noći desio u jednoj javnoj zdravstvenoj ustanovi u Modriči. Kako je...