MUP HNK zakazao: Još nisu otkriveni huligani koji su devastirali Partizansko groblje

Preporučujemo

MUP HNK ni za sedam dana nije pronašao grupu huligana koja je uništila 700 spomen-ploča na Partizanskom groblju u Mostaru. Gradonačelnik Mostara Mario Kordić oglasio se samo prvi dan (15. juna) osudivši vandalizam, ali do danas nije primio predstavnike antifašističkog udruženja na razgovor koji su željeli pronaći neko rješenje kako izbjeći buduće slične situacije. Umjesto toga Kordić se bavi visokom politikom i godišnjicom „Mostarskog sporazuma“ i legitimnim predstavljanjem.

„Grupa, možemo reći huligana ili vandala, sada ne znam koliko je počinitelja i osumnjičenih pričinilo vandalizam na Partizanskom groblju. Policijski službenici Policijske uprave Mostar su uradili očevid, poduzeli sve mjere koje propisuje zakon prilikom rada očevida. Sada je u fazi kriminalistička istraga. Radi konspirativnosti kriminalističke istrage ne bih iznosio neke detalje”, kazao je portparol MUP-a HNK-a Ljudevit Marić za FTV.

 

Ni reakcije ni pozivi međunarodne zajednice da se hitno pronađu i sankcionišu počinioci koji su unijeli novi nemir među Mostarce i antifašiste nisu urodili plodom.

 

Dok pomoć nude zvaničnici Crne Gore kao i antifašisti koji su spremni odazvati se akciji sanacije uništenih ploča, policija je zakazala.

Nije ovo bio prvi slučaj vandalizma na Partizanskom groblju, ali jeste bio u najgorem svom obliku. Da li se Mostarci trebaju pitati biti ko je ili šta je sljedeće, jer policija nije sposobna pronaći i sankcionisati počinioce čime se ostavlja prostor huliganima da i dalje teroriziraju grad na Neretvi.

Najnovije

Filmska potjera u BiH: Poznati prevarant policiji bježao 20 sati

Nedžad Velić (33) iz Cazina, za kojim je raspisano 13 potraga za razbojništvo i prevare, uhapšen je u Potkrajevima,...