MUP Hrvatske odbacuje sve navode o brutalnosti prema migrantima

Preporučujemo

Posljednjih mjeseci se dosta pisalo o migrantima koji pokušavaju preći granicu između naše zemlje i Hrvatske, te su za Guardian pričali o brutalnosima od strane hrvatske policije. Migranti su tvrdili kako ih tuku, oduzimaju im mobitele i novac te vraćaju nazad, što možete pročitati na ovom linku.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske odgovorilo je na upit N1 u kojem stoji da odbacuju sve navode o navodnom maltretiranju i fizičkom nasilju nad migrantima.

“Ministarstvo unutarnjih poslova u više navrata demantiralo navode o policijskoj brutalnosti prema migrantima te ih ovom prilikom još jednom u potpunosti odbacujemo. Hrvatska policija postupa poštujući nacionalno zakonodavstvo, kao i međunarodne standarde”, poručili su  iz MUP-a RH.

“Iz medijskih napisa i službenih izvješća policije Bosne i Hercegovine imamo saznanja da se migranti na njihovom području međusobno sukobljavaju, ozljeđuju, a policija u provođenju racija i pretraga prostora pronalazi hladno i vatreno oružje pogodno za napad i ozljeđivanje. Izjave osoba koje pokušavaju ilegalno preći granicu Republike Hrvatske potrebno je sagledati u kontekstu situacije u kojoj se nalaze, a to je da na svom putu, dolaskom pred hrvatsku granicu, koja je ujedno i vanjska granica EU, nailaze na granicu koja se štiti i nadzire”, poručuju.

Gotovo od samog početka migrantske krize u Bosni i Hercegovini, na području Unsko-sanskog kantona, zabilježili smo na desetke ispovijesti migranata, koji su bili, kako kažu žrtve, nečovječnog ponašanja policije Republike Hrvatske prema njima. Bilo je svega, kazali su migranti, od fizičkog nasilja do oduzimanja imovine. Slike povreda na tijelima migranata zabilježili smo u šatorskom kampu u Velikoj Kladuši. Pretežno na glavama, leđima, nogama. Iste priče kao i mjesecima unazad – tvrde da im povrede zadaje hrvatska policija. Oduzima telefone, punjače, novac.

“Svim državljanima trećih zemalja koji nezakonito uđu i borave u Republici Hrvatskoj, a koji ne zatraže međunarodnu zaštitu policija je dužna donijeti rješenje o povratku i poduzeti mjere za njihov odlazak iz Europskog gospodarskog prostora. Tako se na temelju sklopljenih bilateralnih readmisijskih ugovora s drugim državama prihvaćaju i vraćaju osobe koje nezakonito borave u jednoj državi ugovornici, a ušle su iz druge države ugovornice. Iako je državljane trećih zemalja moguće vratiti i na temelju zakona o strancima, većina prihvata i vraćanja provodi se na temelju bilateralnog readmisijskog ugovora”, navode dalje u odgovoru iz MUP-a RH.

“S druge strane, ako državljanin treće zemlje izrazi namjeru za međunarodnu zaštitu, izdaje mu se potvrda o izraženoj namjeri te, ako je namjera izražena nakon što je rješenje o povratku već doneseno, rješenje se neće izvršiti do okončanja postupka odobravanja međunarodne zaštite”, poručili su.

Na kraju odgovora na upit iz MUP-a navode da nezakonite migracije predstavljaju sigurnosni rizik kojim MUP RH pristupa sa ozbiljnošću, te da ih neće dopustiti, poštujući sva nacionalna i evropska zakonodavstva.

“Još jednom ističemo našu predanost u sprječavanju nezakonitih prelazaka državne granice i ujedno na svim razinama potičemo zakonite oblike pomoći potrebitima, onima koji ostvaruju pravo na azil, a Republika Hrvatska će ih prihvatiti sukladno našim iskazanim mogućnostima kroz legalne institute preseljenja i premještaja”, naveli su u odgovoru na upit N1. Navode i to da sarađuju sa susjednim zemljama, a istakli su predanost u sprječavanju nezakonitih prelazaka državne granice.

Najnovije

Naredne sedmice počinje suđenje Dodiku i Lukiću, a Sud izriče presudu Cikotiću

U Sudu Bosne i Hercegovine u srijedu, 6. decembra, planiran je početak suđenja početak suđenja Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike...