MUP KS: Horde zla su počele ulaziti u 20:20 sati kako bi onemogućile pregled

Preporučujemo

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo se oglasilo o dešavanjima na sinoćnjoj utakmici 29. kola Wwin lige između Sarajeva i Veleža kada su Horde zla nezadovoljne tretmanom koje su dobile na sjevernoj tribini napustile stadion nakon 30 minuta.

- -

Popularne Horde zla se žale na to što su morale proći dva “prstena” i rigorozne kontrole sarajevske policije, te da je zbog toga veliki broj navijača ostao ispred stadiona kada je utakmica počela, a nakon susreta su dobili podršku Fudbalskog kluba Sarajevo.

Pred sjevernom tribinom stadiona “Asim Ferhatović Hase” se nalazio punkt za kontrolu ulaznica, a potom su se navijači unutar ulaza na sjevernu tribinu morali skidati u kabinama za pretres.

Danas su se oglasili iz MUP-a Kantona Sarajevo i naveli su da su vršili pojačane mjere nadzora nad radom organizatora sportske priredbe, koje su se ogledale u adekvatnom pregledu posjetilaca, a sve u skladu s operativnim planom, prikupljenim operativnim podacima, te događajima koji su prethodili ovoj utakmici, a čiji su sudionici bili članovi navijačkih grupa. Također, napomenuli su da je organizator utakmice na vrijeme upoznao javnost o proceduri pregleda navijača uoči susreta.

Ono što su posebno naglasili je da su kapije stadiona bile otvorene u 19 sati, a da su Horde zla počele ulaziti na sjevernu tribinu stadiona “Asim Ferhatović Hase” tek u 20:20 sati, te da je zbog toga veliki broj navijača zakasnio da s tribina gleda početak utakmice.

- -

“Ulazne kapije na svim tribinama su bile otvorene za ulaz posjetilaca u 19:00 sati. S ciljem vršenja pritiska na policijske službenike, sprečavanje vršenja poslova angažovanih redara i onemogućavanje adekvatnog pregleda, posjetioci sjeverne tribine na ulaze su pristupili oko 20:20 sati – što je u konačnici uzrokovalo kašnjenje ulaska dijela posjetilaca. Oko 21:05 sati, posjetioci sjeverne tribine istu napuštaju, te pokušavaju ući na ulaze koji su namijenjeni za zapadnu i istočnu tribinu, u čemu su onemogućeni od strane redara koje je angažovao Fudbalski klub Sarajevo”, naveli su iz MUP-a KS, te su dodali da nije bilo evidentiranih incidenata.

“Javnost podsjećamo na činjenicu da se u proteklom periodu bilježi rast, kako pojedinačnih, tako i organizovanih sukoba pripadnika navijačkih grupa na području Kantona Sarajevo, a u kojima je više osoba lišeno slobode zbog nasilničkog ponašanja, zaplijenjena značajna količina pirotehničkih sredstava, a dva policijska službenika su povrijeđena. Svaki pokušaj ugrožavanja života i imovine građana Kantona Sarajevo, kao i sprečavanje službenih lica u vršenju zakonitih poslova, bit će sankcionisan u skladu sa zakonom”, napomenuli su iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Najnovije

Broj zaposlenih u BiH u martu bio 853.002 osobe, a prosječna neto plaća 1.353 KM

U martu 2024. godine broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 853.002, a od toga 387.022 žena, navode iz...