MUP USK nema kapacitete da se nosi sa sigurnosnim problemom migrantske krize

Preporučujemo

Povodom zadnjih dešavanja u Krajini i ubistva 24-godišnjeg migranta iz Maroka, te sve češćih kritika koje Ministarstvo unutrašnjih poslova dobiva u posljednje vrijeme kada je u pitanju migrantska kriza, danas je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona održana konferencija za medije.

Anel Ramić, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, obratio se medijima istaknuvši da MUP USK nema materijalno-tehničkih kapaciteta niti nadležnosti da se nosi s cijelom situacijom.

- -

“Jutros sam kontaktirao Mektića, ministra sigurnosti BiH, od kojeg sam zatražio da se najproblematičniji migranti koji su vršili određena krivična djela prebace u migracione centre koje naša zemlja ima, a koji su trenutno prazni, ali mi nije dao konkretan odgovor. Insistirao sam da se pojača granica na istočnom dijelu Bosne i Hercegovine, ne samo kroz 50 službenika Distrikta Brčko i MUP-a RS-a, već jedan veći broj njih, zamolivši ga da napravi sastanak na kojem bi bili prisutni svi ministri unutrašnjih poslova, komesari i ljudi iz ministarstva odbrane kako bi se iznašlo rješenje za sprečavanje ulaska migranata u našu zemlju u kojoj je trenutno Unsko-sanski kanton najugroženiji, jer mi ovdje nemam niti ovlaštenja niti imamo ljudstva i sredstava da se nosimo s ovom krizom koja prijeti da poprimi veće razmjere”, istakao je Ramić.

Nakon ubistva migranta iz Maroka u Velikoj Kladuši, policija Unsko-sanskog kantona vrši redovnu kontrolu i pretres Đačkog doma u kojem su smješteni migranti, te nedovoršenog objekta Doma penzionera u kojem je nelegalno boravio određen broj migranata. U tim pretresima policija je pronašla određen broj predmeta s kojima se mogu nanijeti tijelesne povrede. Ramić je naglasio kako policija Unsko-sanskog kantona vrši svakodnevni i stalni nadzor mjesta u kojima borave migranti, te dodao kako MUP USK nije prava adresa na koju treba slati kritike u vezi sa migrantskom krizom.

Najnovije

Opozicija udarila na bolnu tačku

U političkom teatru Sarajeva, poslednja epizoda u kojoj Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda,...