Murphy: Nismo ovdje da bi ukinuli RS, Dodikove pravne fantazije nemaju uporište

Preporučujemo

Michael Murphy, američki ambasador u Bosni i Hercegovini, izjavio je kako ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi građani Republike Srpske trebali strahovati od Sjedinjenih Američkih Država.

– Ne postoji nijedan razlog da građani Republike Srpske, kao uostalom i bilo ko u BiH, imaju strah od SAD ili da imaju nepovjerenje prema SAD. Ja sam na prvoj pres-konferenciji koju sam imao Banjaluci veoma jasno rekao da SAD nisu ovdje zato, niti da imaju plan da ukinu Republiku Srpsku, rekao je Murphy.

Poručuje kako SAD ne bi potrošio toliko vremena niti bi toliko uložili da žele nešto loše Republici Srpskoj.

– Nismo sad, niti smo ikad, niti ćemo biti neprijatelji srpskog naroda gdje god da on živi. Isto govorim i javno i privatno. Ne bismo potrošili toliko vremena, energije i sredstava sve ove godine pomažući narodu Republike Srpske da gradi infrastrukturu, da razvija poljoprivredu, turizam, da zemlju raščistimo od mina, kazao je on.

Kada je riječ o odnosima Srba sa Rusima, Murphy kaže da Amerika duboko poštuje historijske kulturne veze dva naroda, te dodaje da Putin i ruski narod nisu isto.

– Svi ljudi ovdje, uključujući i građane Republike Srpske, zagledani su u zapad kad razmišljaju gdje da pošalju djecu na studije, gdje da provedu odmor. Ako odluče da odu iz Republike Srpske, gdje idu? Ne sele se u Rusiju, oni idu u Evropu ili SAD, Kanadu ili Australiju, istakao je Murphy u intervjuu za Nezavisne.

Najnovije

Refik Lendo: Pogibija Azre Spahić je posljednji alarm. Moramo bolje zaštititi živote građana

Stravična saobraćajna nesreća u kojoj je smrtno stradala mlada doktorica Azra Spahić i u kojoj su još dvije osobe...