Musk šalje novu raketu na Mars: Dokazat ćemo da je naseljavanje moguće

Preporučujemo

Elon Musk, osnivač kompanije SpaceX, izjavio je u nedjelju da planira poslati svoju novu raketu na Mars u prvoj polovini 2019. godine.

Musk je u razgovoru na festivalu South by Southwest (SXSW) najavio da će SpaceX do sljedeće godine moći poslati svoju raketu na kraća putovanja do Marsa, iako se našalio da je možda krivo procijenio vremenski rok.

- -

U septembru 2017. godine Musk je najavio da će poslati raketu s teretom na Mars do 2022. godine, piše index.hr.

Krajnji cilj SpaceX je naseliti ljude na Mars, objavio je Musk.

“Gradimo prvu letjelicu za Mars, ili međuplanetarnu letjelicu, i mislim da ćemo ju moći poslati na kraća putovanja odnosno letove do prve polovine sljedeće godine. Iako su ponekad moje vremenske procjene malo… znate već”, rekao je Musk uz smijeh na festivalu u nedjelju.

Novi sistem raketa kompanije SpaceX trebao bi biti sposoban za međuplanetarna putovanja, piše CNBC.

- -

Let ovim raketama će koštati manje od rakete Falcon 1, za čiji let je Musk naveo cijenu između pet i šest miliona dolara. Musk je izjavio da se nada kako će nakon uspješnog lansiranja i drugi povjerovati da je putovanje na Mars moguće te slijediti njegov primjer.

“Ono što bi najviše pomoglo bi bila opšta podrška, ohrabrenje i dobra volja. Mislim da će naša raketa dokazati i drugim firmama i državama što mogu učiniti. Oni sigurno ne misle da je to moguće, ali ako mi uspijemo, više će se potruditi”, rekao je Musk i opisao svoju ideju naseljavanja Marsa.

“Mars će u početku trebati energetsku stanicu, osnovne životne potrepštine za ljude, a kada infrastruktura bude gotova, započet će prava eksplozija poduzetničkih prilika, jer Marsu će trebati sve, od željeza do pizze”, rekao je Musk.

Najnovije

Novi udarac Putinu: EU usvojila 14. paket sankcija protiv Rusije

Evropsko vijeće je danas usvojilo 14. paket ekonomskih i individualnih restriktivnih mjera kojima se zadaje dalji udarac Putinovom režimu...