- Advertisement -

Muslimanske zemlje pozvane da stanu uz Rohindže

Preporučujemo

Baglandeška premijerka Šeik Hasina zatražila je od muslimanskih zemalja da nastave vršiti pritisak na Mjanmar kako bi ta zemlja osigurala siguran i dostojanstven povratak Rohindža.

“Etnička skupina Rohindža također zaslužuje pravo na život, dostojanstvo i opstanak kao i svi mi”, rekla je Hasina otvarajući 45. konferenciju ministara vanjskih poslova Organizacije za islamsku suradnju (IOC) u subotu u Daki.

Vojna kampanja u Mjanmaru, koju UN naziva etničkim čišćenjem, natjerala je na izbjeglištvo gotovo 700.000 muslimana Rohindža od kolovoza prošle godine i oni su pobjegli u Bangladeš.

Ministrica je rekla na konferenciji da je sada u Bangladešu 1,1 milion Rohindža.

Rohindže su vrlo siromašna i marginalizirana muslimanska zajednica u Mjanmaru koja nema ni pravo na državljanstvo ni pravo glasa, piše index.hr.

“Kada je zajednica Rohindža u Mjanmaru izvrgnuta etničkom čišćenju, bratstvo OIC-a ne može se na to ne obazirati”, kazala je Hasina zatraživši od predstavnika 57 zemalja članica OIC-a da stanu uz te nasilno raseljene ljude kako bi im garantovali sigurnost.

Pod pritiskom međunarodne zajednice, Mjanmar je obećao vratiti izbjeglice ako mogu dokazati da su ranije tamo živjeli.

Mjanmar i Bangladeš dali su u januaru dvije godine za rješavanje pitanja povratka Rohindža u Mjanmar.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Davor Dragičević pakuje šator ispred Suda BiH, stigao i Muriz Memić

Nakon što je više od dva mjeseca boravio ispred zgrade pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, Davor Dragičević odlučio je...