Na današnji dan 1992. godine zapaljena je Zetra

Preporučujemo

21. maja 1992. godine, granata ispaljena sa agresorskih položaja, zapalila je olimpijsku dvoranu “Zetra”.

Granata je oko 12 sati ispaljena s Kromolja, a neposredno nakon toga pripadnici Teritorijalne odbrane i vatrogasci su pokušali ugasiti vatru, ali nisu bili u stanju, jer su agresori, kada su vidjeli da vatrogasci gase požar, počeli sa žestokim granatiranjem.

- -

Tog dana izgorio je ponos grada Sarajeva.

Dvorana je izgrađena 1983. godine za potrebe Zimskih olimpijskih igara, koje su se godinu dana kasnije održale u Sarajevu.

Obnovljena je 1999. godine, a danas nosi ime “Juan Antonio Samaran”, po legendarnom predsjedniku MOK-a.

Najveća zasluga za osigurana sredstva pripada predsjedniku međunarodnog olimpijskog komiteta Juan Antonio Samaranchu, po kojem dvorana, u znak zahvalnosti, danas i nosi naziv.

- -

Ceremonija zatvaranja Olimpijskih igara održana je upravo u Zetri.

Zetra je prvenstveno bila dvorana za hokej na ledu.

Kapaciteta je 12 000 sjedećih mjesta, a može primiti i do 20 000 ljudi, ako su u pitanju koncerti i slične manifestacije.

Zetra je najveći objekat ove vrste u Bosni i Hercegovini, a za vrijeme Olimpijskih igara, ali i poslije, ova se dvorana koristila za hokej na ledu, umjetničko klizanje, brzo klizanje, te ostale zimske sportove.

Najnovije

Pao snijeg u Sloveniji

Sloveniju je danas prešao hladni front koji je donio niže temperature, ali i, kako su ranije prognozirali meteorolozi, junski...