Na današnjoj sjednici Senata UNSA odluka o oduzimanju zvanja profesorice Sebiji Izetbegović

Preporučujemo

Na današnjoj sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) koja je počela u 13:00 sati na dnevnom redu će se naći i prijedlog o tome da se generalnoj direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebiji Izetbegović oduzme zvanje redovne profesorice na Medicinskom fakultetu, potvrdio je to za N1 rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

Riječ je zapravo o stavljanju van snage Odluke Senata UNSA od 2014. godine o izboru dr. Izetbegović u zvanje redovne profesorice za oblast “Ginekologija i akušerstvo“, na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Podsjetimo, ranije je Škrijelj po odluci Senata potpisao poništenje diplome Izetbegović, tačnije, poništeno joj je zvanje magistra, odnosno, upis u Matičnu knjigu magistranata.

Podsjetimo, 6. marta je Senat UNSA poništio akademsko zvanje Sebiji Izetbegović na vanrednoj sjednici na kojoj se razmatrala analiza komisije na osnovu prikupljene dokumentacije provjere vjerodostojnosti isprava vezanih za postdiplomski studij na Univerzitetu u Sarajevu i Medicinskom fakultetu.

“Iz razloga što imenovana nije ispunila sve obaveze na postiplomskom studiju na Medicinskom fakultetu u Sarajevu na način i prema postupku koji je utvrđen propisima iz oblasti visokog obrazovanja koji su bili na snazi u vrijeme sticanja diplome magistra, odnosno nije ispunila propisane uslove za sticanje odgovarajućeg stručnog naživa magisitra nauka”, kazao je tada Škrijelj.

Nakon postupka oduzimanja magistarske titule Sebije Izetbegović odmah se postavilo pitanje šta će se desiti sa njenim ostalim akademskim zvanjima. Rektor nam je kazao da se sada time bavi pravni tim UNSA.

“Zbog toga što smo utvrdili nedostatak serije dokumenta tokom postdiplomskog studija Sebije Izetbegović dovodi se u pitanje mnogo toga za šta je bila pretpostavka uredno završen postdiplomski studiji. To je i doktorat, akademska zvanja, sve za šta je bio uslov postdiplomski studiji pod velikim je upitnikom”, naveo je Škrijelj .

Također, kazao je i to da odluku o oduzimanju navedenih zvanja, neće donositi lično on nego sve članice Senata na osnovu relevantne dokumetacije. Nakon toga je Izetbegović predala indeks u Tužilaštvo KS, a u skladu sa ranijom naredbom Opštinskog suda i biće deponovan na sudu. Nizale su se brojne reakcije na ovu odluku, a mnogi su se pitali da li Izetbegović može ostati redovna profesorica nakon poništenja akademskog zvanja te kakva budućnost čeka njenu karijeru.

U međuvremenu su iz Ljekarske komore KS kazali da Izetbegović i dalje ostaje njihov ugledni član te da do konačne odluke Suda ona ima njihovu punu podršku.

Najnovije

SIPA objavila detalje akcije ‘Plug’: Oduzeto oko 1.000 kilograma duhana za nargilu, uhapšeno 12 osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak su, u sklopu operativne akcije "Plug", na području...