Na istočnoj granici BiH: Granična policija dobila pojačanje iz SIPA-e i DKPT-a

Preporučujemo

Na osnovu Odluke ministra sigurnosti BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu BiH, 18.5.2018. godine, uputili su policijske službenike koji će u sastavu jedinica granične policije pod nadležnošću i zajedno s policijskim službenicima Terenskog ureda Istok – Višegrad Granične policije BiH u narednom periodu nadzirati državnu granicu u cilju sprečavanja ilegalnih migracija.

Područje djelovanja TU Istok GPBiH sa sjedištem u Višegradu je granični pojas na području Zvornika, Bratunca, Srebrenice, Višegrada, Rudog, Čajniča i Foče. Slanje policijskih službenika na istočni dio bh. granice prvi je vid podrške nadležnih organa koju je GPBiH tražila u nekoliko navrata zbog pojačanog migracijskog pritiska, nedostatka od 526 policijskih službenika (prema postojećoj sistematizaciji) i činjenice da su šestomjesečne vanredne i pojačane mjere na granici gotovo iscrpile ljudske i materijalno-tehničke resurse ove agencije.

- -

GPBiH je tražila podršku u vidu popunjavanja svih slobodnih radnih mjesta policijskih službenika GPBiH koji rade poslove graničnih provjera i nadzora, izvanrednim prijemom i školovanjem dodatnog broja kadeta, ili da se zbog hitnosti, jedan broj radnih mjesta popuni privremenim eksterni premještajem policijskih službenika iz drugih policijskih agencija.

Od  1.1.2018. do 17.5.2018. pripadnici GPBiH poduzeli su mjere prema 4.266 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, a u najvećem procentu riječ je o mjerama odvraćanja od njihovog ilegalnog ulaska u BiH, kojim su vraćeni na područje Srbije i Crne Gore.

Podsjećamo da GPBiH od oktobra 2017. godine poduzima mjere u skladu s Planom vanrednog angažiranja policijskih službenika i opreme u zonama odgovornosti jedinica GPBiH koje su izložene pojačanom migracijskom pritisku, koji podrazumjeva maksimalno angažiranje raspoloživog ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava.

Međutim, i pored poduzetih mjera, krajem marta 2018. u velikom procentu povećan je broj ilegalnih migranata koji u većim grupama do 50 ljudi pokušavaju ili ilegalno prelaze granicu BiH. Migracijski pritisak proširen je na čitavu granicu sa Srbijom i Crnom Gorom, ali u najvećoj mjeri na području Višegrada i Zvornika. Ovo područje žarište je od početka 2018. godine kada je aktivirana podruta iz Srbije. Istovremeno je aktivna i podruta iz Crne Gore na području istočne Hercegovine, a povećan je i pritisak migranata na izlazu iz BiH na području Velike Kladuše i Bihaća.

- -

Sve vrijeme u sprečavanju ilegalnih migracija GPBiH dobija od policijskih službenika kantonalnih i entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova u BiH. Saradnja je intenzivirana s povećanim migracijskim pritiskom, a zajedničke aktivnosti dogovorene na sastancima rukovodstava u aprilu i maju 2018. godine.

Uz navedeno, trenutno su iz drugih organizacionih jedinica GPBiH preusmjereni policijski službenici koji nadziru granicu na područjima koje pokrivaju jedinice granične policije: Zvornik, Velika Kladuša i Trebinje.

Najnovije

Opozicija udarila na bolnu tačku

U političkom teatru Sarajeva, poslednja epizoda u kojoj Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda,...