Na Kipru pronađeno sedam mrtvih kitova, pokrenuta istraga

Preporučujemo

Vlada Kipra pokrenula je u subotu istragu o smrti sedam kitova koje je more odnijelo na sjevernu obalu ostrva.

Bilo je izvještaja da su još tri kita iste vrste pronađena mrtva na plažama istočnije u Turskoj Republici Sjeverni Kipar.

To je najveći broj smrtnih slučajeva kitova zabilježen na ostrvu u istočnom Mediteranu, gdje se kitovi povremeno viđaju, što se smatra rijetkim fenomenom.

Svi poginuli bili su Cuvierovi kljunasti kitovi (Ziphius cavirostris), poznati po sposobnosti ronjenja dublje i duže od bilo koje druge vrste sisara. Kitovi su pronađeni na nekoliko plaža duž sjeverne obale između Polisa i Pachyammosa.

Prvi kit pronađen je mrtav u četvrtak, zajedno s tri živa kita koja su se nasukala, a koji su vraćeni nazad u more. Još šestoro, među kojima su, pretpostavlja se, bila trojica spašenih u četvrtak, pronađeni su mrtvi u petak, piše France24.

“Obdukcija kitova vrste Ziphius obavljena je kako bi se utvrdili uzroci smrti nakon što je šest mrtvih kitova izbačeno na sjevernu obalu okruga Paphos”, rekao je zvaničnik Odjeljenja za ribarstvo i istraživanje mora Ioannis Ioannou za državnu novinsku agenciju.

On je rekao da su stručnjaci sakupili uzorke za dalje specijalizovano ispitivanje.

Ovo je prvi slučaj masovne smrti kitova na ovim područjima. Dva incidenta zabilježena su 2021. i 2022. godine, ali u oba slučaja radilo se o samo jednoj životinji.

Najnovije

U BiH najviše zarađuju direktori, više od polovice radnika nezadovoljno svojim primanjima

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta više od čistača koji su...