Na La Mancheu utopilo se 27 migranata među kojima je troje djece i trudnica

preporučujemo

U pokušaju da pređu preko kanala La Manche iz Francuske u Veliku Britaniju utopilo se 27 migranata, među kojima je troje djece i jedna trudnica. Zbog tragedije uslijedile su tenzije u odnosima dvije ove dvije države.

Migranti, njih 34 su jučer, 24. novembra, pokušali malim plovilom preko spomenutog morskog prolaza doći sa sjevera Francuske, u blizini Calaisa, u Veliku Britaniju. Neki od njih su uočeni kako mašu veslima tražeći pomoć.
Spasilačke službe su uspjele spasiti neke od njih, dok je većina poginula. Prema pisanju BBC-a, putovanje dugo 32 kilometra preko La Manchea je vrlo opasno. Između ostalog i zbog toga što je riječ jednoj od najprometnijih morskih ruta na svijetu.

Prema još nepotvrđenim informacijama, migranti su u Francusku došli sa Bliskog istoka. Za dvije preživjele osobe potvrđeno je da su iz Somalije i Iraka. BBC piše da je uprkos ovoj tragediji i vrlo nepovoljnim vremenskim uslovima nastavljen prelaz migranata preko ovog kanala. U Veliku Britaniju je od jutros došlo 40 migranata koji su bili u dva plovila.

Francuska policija je jutros uhapsila pet osoba koje su osumnjičene da su krijumčarile migrante.

Britanci za ovu nesreću krive Francuze. Između ostalog, pitaju se zašto Francuska ne čini više kako bi onemogućila ovakvu vrstu migracije. Parlamentarac Pierre-Henri Dumont iz Calaisa, u kojem se već dugo nalazi već broj migranata koji žele otići u Veliku Britaniju, ne misli da se povećavanjem broj policajaca u samom Calaisu može riješiti ovaj problem.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron, koji je od jučer u posjeti Hrvatskoj gdje je potpisao ugovor o prodaji borbenih aviona ovoj susjednoj državi, je poručio iz Zagreba da evropske zemlje moraju snažnije sarađivati u suzbijanju krijumčarenja ljudima.

Pročitajte:  Njemačka odbila prijedlog o prihvatu 2.000 migranata

Kako je kazao, Francuska je tranzitna zemlja te da su njene sigurnosne snage danonoćno mobilizirane, piše BBC.

Najnovije

Turski mediji: Policija otkrila bombu, spriječen napad na Erdogana

Turske obavještajne službe osujetile su večeras pokušaj napada na predsjednika Recepa Tayipa Erdogana, prenose turski mediji. Eksplozivna naprava pronađena je...