Na području BiH identifikovana i zbrinuta djevojčica, žrtva međunarodne trgovine ljudima

Preporučujemo

Prilikom kontrole robe i putnika redovne autobuske linije na graničnom prijalazu Brod otkrivena je i identifikovana žrtva međunarodne trgovine ljudima.

Identifikovana žrtva je petogodišnja djevojčica koja se nalazila u pratnji stranog državljanina, koji je po nalogu postupajućeg tužioca zadržan u Službi za poslove sa strancima BiH, a žrtva je u skladu sa pravosudnim smjernicama za zaštitu žrtava trgovine ljudima adekvatno zbrinuta i smještena u sigurnu kuću.

- -

Žrtvi je dodijeljen specijalni staratelj za djecu strane državljane bez pratnje i žrtve trgovine djecom.

Djevojčica se nalazi u bazi potraga za osobama za kojima tragaju međunarodne institucije, te je postupajući tužilac u stalnoj komunikaciji sa nadležnim tužilaštvom i policijom u Wiesbadenu u Njemačkoj, a poduzimaju se aktivnosti na realizaciji vraćanja djeteta majci.

Aktivnosti je koordinirao tužilac iz Odsjeka za krijumčarenje ljudi i trgovinu ljudima Tužilaštva BiH u saradnji sa Službom za poslove sa strancima BiH i Graničnom policijom BiH.

Tužilaštvo BiH zahvaljuje na efikasnoj i profesionalnoj saradnji inspektorima Službe za poslove sa strancima BiH i sigurnoj kući koja je pružila podršku u aktivnostima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije

Broj zaposlenih u BiH u martu bio 853.002 osobe, a prosječna neto plaća 1.353 KM

U martu 2024. godine broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 853.002, a od toga 387.022 žena, navode iz...