Na sjeveru Kosova u nekoliko dana zapaljeno više automobila sa RKS tablicama

Preporučujemo

Tokom noći su u Leposaviću zapaljena tri automobila registarskih oznaka RKS. Slično se dogodilo i noć prije u Kosovoskoj Mitrovici i Zvečanu, a u posljednjih 10 dana je na sjeveru Kosova zabilježeno 10 ovakvih paljevina.

Kosovski mediji prenose da je nastavljeno paljenje automobila sa kosovskim tablicama čiji su vlasnici Srbi. Među automobilima ima i nekoliko onih sa BG tablicama.

Do posljednje paljevine je došlo sinoć oko 3:40 sati ispred dječijeg vrtića i sportskog centra, na autima koji su bili parkirani pored puta. Tom prilikom su izgorjela dva automobila sa MKS i jedan sa BG registarskim oznakama.

Policija je saopštila da se traga za osumnjičenim osobama koje su podmetnule požar, te da je otvorila istragu za krivično djelo. Također su pozvali građane na saradnju i pomoć u istrazi oko pronalaska počinioca.

Noć prije su također izgorjela tri automobila – dva u sjevernom djelu Mitrovice i jedan u Zvečanu. U posljednjih manje od nedjelju dana je izgorjelo 10 putničkih automobila u privatnom vlasništvu u sve četiri općine sa srpskim stanovništvom. Većina automobila je bilo registrovano na Kosovu.

Inače, nedavno su Srbi na sjeveru organizovali i proteste zbog obaveze da preregistruju svoje automobile sa kosovskim oznakama. Zbog toga su blokirani putevi na sjeveru, kao i granični prijelazi. Nakon više od 10 dana se pobuna smirila nakon uvjeravanja međunarodnih zvaničnika, da će odluka o registarskim tablicama biti odgođena.

Najnovije

Turska započela raspoređivanje specijalaca na Kosovu

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu. "Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa...