Na stadionu Koševu u toku završne pripreme za EYOF: Proba paljenja Olimpijskog plamena

Preporučujemo

Na sarajevskom stadionu Asim Ferhatović Hase u toku su završne pripreme za održavanje svečane ceremonije otvaranja EYOF-a, saopšteno je iz opštine Centar Sarajevo.

U okviru završnih priprema pred svečano otvorenje Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF), koji će trajati od 9. do 16. februara ove godine u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, obavljena je generalna proba paljenja Olimpijskog plamena nakon 1984. godine i održanih Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Čast da upali plamen je pripala našoj nagrađivanoj džudistkinji Aleksandri Samardžić, koja je već imala priliku da učestvuje na jednom velikom sportskom događaju kada je osvojila srebrnu medalju u Pekingu 2014. godine.

- -

“Svakom sportisti puno znači učestvovanje u ovakvim sportskim događajima. Ponosna sam što smo domaćini ovakvog događaja”, kazala je Samardžić.

Danas su predstavnici opštine Centar, predvođeni načelnikom Nedžadom Ajnadžićem, Gradske uprave i Olimpijskog komiteta u Bosni i Hercegovini posjetili stadion gdje su se uvjerili da se završne pripreme pred veliku sportsku manifestaciju provode planiranom dinamikom.

“Jako je bitno istaći da nakon održane Olimpijade u Sarajevu 1984. dočekujemo novu olimpijadu 2019. godine čime ćemo poslati dobru poruku iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Sa ovim trasiramo jedan civiliziran i siguran put i sportski duh u budućnosti. Broj ljudi koji su uključeni u ovaj projekat pokazuje koliko ozbiljno shvatamo predstojeći sportski događaj. Naši gosti su se danas uvjerili da je Općina Centar odgovorna lokalna zajednica koja je završila povjereni posao oko organizacije ove manifestacije gdje smo uspostavili centralnu sobu za upravljanje sistemom sigurnosti i pojačali reflektorsku rasvjetu na stadionu. Postavljen je novi rezultatski semafor, te smo završili ugradnju novih stolica u VIP loži i rekonstrukciju nadstrešnice i okončani su radovi na sanaciji službenog ulaza. Također je završeno i farbanje novinarskih kabina, rukohvata, zaštitnih ograda i stepeništa. U okviru uređenja stadiona završena je i dogradnja klupa za stručne timove i rezervne igrače, te prostor za zagrijavanje igrača”, objasnio je načelnik Ajnadžić.

Uređenje stadiona ‘Asim Ferhatović Hase’ na Koševu u saradnji sa Službom za investicije, komunalni razvoj i planiranje opštine Centar realizuje Javna ustanova ‘Centar za sport i rekreaciju’, koja upravlja ovim sportskim kompleksom u ime opštine Centar.

- -

“Iz Olimpijskog komiteta smo obišli sva borilišta koja su spremna za predstojeću sportsku manifestaciju. Bosna i Hercegovina ponovo živi svoj olimpijski san i ovo je nešto najbolje što se moglo desiti ovom gradu i državi. Ja sam fasciniran koliko se posla uradilo na uređenju stadiona Koševo i želim ispred Olimpijskog komiteta u Bosni i Hercegovini zahvaliti načelniku Ajnadžiću koji ulaže sve napore sa svojim timom da stadion Koševo izgleda ovako lijepo i koji će biti prvo mjesto gdje ćemo pokazati nove slike Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Siguran sam da će ovaj bh. projekat uspjeti i ovo će biti novi početak za sport i sportiste. Uvjeren sam da će svih 30.000 mjesta na ovom stadionu biti popunjeno u nedjelju na svečanom otvorenju EYOF-a”, kazao je Izet Rađo, potpredsjednik Olimpijskog komiteta u Bosni i Hercegovini.

Na ovoj najvećoj sportskoj manifestaciji u Bosni i Hercegovini, nakon održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, učestvovat će 1.500 takmičara iz 46 evropskih država. Zatvaranje Evropskog olimpijskog festivala mladih će biti održano 16. februara 2019. godine u Istočnom Sarajevu na stadionu Slavije u Lukavici.

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...