Na svijetu 43 osobe imaju krvnu grupu koja se zove “Zlatna krv”

Preporučujemo

Na svijetu 43 osobe imaju “zlatnu krv”, kako je nazivaju naučnici predvođeni dr Tijerijm Pejrarom, koji je direktor Nacionalne laboratorije za imunohematologiju u Parizu.

Širom svijeta postoji 35 različitih sistema za klasifikaciju radnih grupa, a najveći, tzv. Rezus sistem, koji razlikuje ukupno 50 antigena. Riječ je o proteinima na površini krvnih ćelija (crvena krvna zrnca, bijela krvna zrnca i krvne pločice), sposobnim da reaguju sa antitjelima.

- -

Istraživanje objavljeno u časopisu “Blood journal” uzima u obzir isključivo Rezus sistem.

Kao i kod tzv. ABO metode, i u sistemu Rezus postoje oznake kao što su Rh+ (Rh pozitivan), ukoliko na krvnim ćelijama postoji odgovarajući antigen (supstanca sposobna da reaguje sa antitjelima).

Ukoliko ga nema, govorimo o Rh- (Rh negativnoj) krvnoj grupi. Najrjeđa krvna grupa na svijetu je Rh nula, koja nema nijedan od 50 antigena iz Rezus sistema. Širom svijeta, registrovane su samo 43 osobe sa ovom krvnom grupom.

Osobe koje imaju ovu krvnu grupu važe za idealne davaoce krvi. Ipak rijetko se događa da se takva krv koristi prilikom transfuzije. Rezerve su, naime, toliko male da je naziv “zlatna krv” potpuno opravdan.

- -

Ova krvna grupa prvi put je opisana prije više od 40 godina – nakon što je 1961. otkrivena kod jedne Aboridžinke.

Prva uspješna transfuzija krvi izvedena je 1818. godine, čime je britanski doktor Džejms Blundel spriječio krvarenje nakon porođaja.

Najnovije

Zdravstveni radnici u Sarajevu sutra izlaze na protestnu šetnju, traže isplatu 2.520 KM

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo (KS) sutra, 20. juna, izlaze na protestnu šetnju. Oni traže od Vlade KS da...