Na Vlakovu do kraja godine novih 8000 mjesta

Preporučujemo

U cilju proširenja gradskog groblja Vlakovo trenutno je završena prva faza radova na proširenju mjesta za ukop. Planirano da se do kraja godine stvore uvjeti za 8.000 novih grobnih mjesta. Zemljište je osigurano a uskoro će početi radovi na dodatnom infrastrukturnom uređenju groblja.

Zbog nedostatka mjesta preduzeće Pokop odavno je započeo aktivnosti sa proširenjem groblja Vlakovo. Samo prošle godine pokrenuto je uređenje 39.000 metara kvadratnih . Radovi na ovom dijelu su skoro završeni. No, kako se potrebe za novim grobnim mjestima povećavaju u toku je priprema novog dijela zemljišta, piše TVSA.

- -

„Prošle godine Vlada odnosno, Skupština izdvojila je iz budžeta milion i 300 hiljada maraka za kupovinu 53.000 kvadratnih metara zemljišta“, kazao je Asmir Hodžić izvršni direktor KJKP POKOP.

Potrebe u ovom resoru svakodnevno rastu. To je resurs koji se jako brzo troši i prazni , ističe resorni ministar Hasanspahić.

Ako sve bude po planu do oktobra na ovom dijelu očekuje se otvaranje dodatanih 400 grobnih mjesta, potvrdili su u ovom kantonalnom preduzeću. A budžetom Kantona Sarajevo za 2018 predvidjena su sredstava i za izradu idejnog projekta krematorija , naglašava ministar Hasanspahić .

Za ovu ideju potrebno je prikupiti neophodnu dokumentaciju, sve građevinske dozvole i tek onda krenuti u realizaciju izgradnje krematorija. Ukupna vrijednost iznosila bi oko 2 miliona maraka, ističu u nadležnom kantonalnom ministarstvu.

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...