Načelnik Bratunca traži od Crne Gore da poništi Rezoluciju o Srebrenici

preporučujemo

Načelnik Općine Bratunac Srđan Rankić podnio je danas Skupštini Crne Gore inicijativu za pokretanje postupka poništenja Rezolucije o Srebrenici, koju je crnogorski parlament usvojio 17. juna.

U obrazloženju ovog postupka Rankić je rekao da inicijativu podnosi kao načelnik općine iz srednjeg Podrinja u kojoj je, prema njegovim riječima, tokom rata u BiH stradao veliki broj srpskih civila.

“U ime građana općine Bratunac u kojoj su počinjeni najstrašniji zločini nad 3.267 srpskih civila i vojnika podnosim inicijativu za pokretanje postupka poništenja Rezolucije o genocidu u Srebrenici koja je u Skupštini Crne Gore usvojena 17. juna. Činjenica je da ta rezolucija nije donijeta na osnovu istine, već na osnovu propagande”, naveo je Rankić.

Ove stavove je potkrijepio, kako kaže, mišljenjem tzv. Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji.

“Dostavio sam i izvještaj Nezavisne međunarodne komisije koja je utvrdila broj žrtava, svih naroda, na području Podrinja. U tom izvještaju se nedvosmisleno navodi da se u Srebrenici nije desio genocid”, naveo je Rankić.

Ukoliko poslanici crnogorskog parlamenta ne budu prihvatili inicijativu, Rankić je najavio i određene dalje poteze koji bi se mogli povući.

“Ostavljena je mogućnost, u skladu sa zakonom i Poslovnikom o radu crnogorskog parlamenta, da se pokrene parlamentarna istraga s ciljem utvrđivanja istine i činjenica koje će kasnije dati odgovor da li rezolucija, donijeta na osnovu propagande, a ne istine treba da ostane na snazi”, zaključuje Rankić.

Podsjećamo, 17. juna je na sjednici Skupštine Crne Gore odlukom većine zastupnika usvojen Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici. Za Rezoluciju je glasalo 55 zastupnika što je bilo dovoljno da prijedlog prođe u Skupštini. Devetnaest je bilo protiv, a sedam suzdržano.

Najnovije

DIJELE ISTOG NEPRIJATELJA: Komšić, Osmani i Đukanović se sastali u New Yorku

Povodom Generalne skupštine UN-a u New Yorku ovih dana borave lideri zemalja iz cijelog svijeta. Kao što je poznato,...