Nacrt zakona o policijskim službenicima izazvao nezadovoljstvo među pripadnicima Granične policije BiH

preporučujemo

Na jučer održanoj sjednici Upravnog odbora Sindikata Granične policije BiH, kako saznajemo, razmatrana je informaciju koju smo objavili o Nacrtu zakona o policijskim službenicima BiH.

Nacrt, između ostalog, pogađa službenika GP BiH jer predviđa i da policijski službenik može biti interno premješten na drugo radno mjesto istoga čina unutar policijskog tijela BiH, koje je udaljeno do 80 km od njegovog mjesta prebivališta i trenutnog mjesta rada. Ono što je novo jeste da se policijski službenik može premjestiti do tri godine, a ranije je bio slučaj na maksimalno jedne godine.

Ovaj dio Nacrta je izazvao buru negodovanja jer je ova eventualna izmjena Zakona u suprotnostima s interesima graničnih policajaca jer s u tom slučaju dovode u težak položaj zbog dugotrajne razdvojenosti od kuće.

Članovi UO Sindikata Granične policije BiH su zatražili da se provjeri ko je dao saglasnost za ovakvo rješenje koje se često koristi kao nepisana disciplinska mjera.

Na sjednici nije bio prisutan Dragan Krvavac predsjednik Krovnog sindikata policije i zamjenik predsjednika Sindikata GP BiH koji je aktivno učestvvoao u radu na izradi Nacrta Zakona o policijskim službenicima BiH.

 

Najnovije

Lavić i Zornić: Blokadu institucija je započeo HDZ! O državi pregovarati isključivo u Sarajevu, a ne u Neumu i kafanama

Gostujući na Hayat TV profesor Senadin Lavić govoreći o izbornim reformama i pregovorima koji traju, a u kontekstu neprovođenja...