Najava Internacionalnog festivala književnosti “Bookstan”:Ministar Kurić naglasio potrebu jačanja autorstva i izdavašta

Preporučujemo

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić danas je učestvovao u najavnoj press konferenciji Internacionalnog festivala književnosti „Bookstan“ koji će se u svom trećem izdanju održati od 4. do 7. jula 2018. godine u Sarajevu, te okupiti oko stotinu autora u sedam programa.

U svom obraćanju ministar Kurić je, između ostalog, naglasio kako se 2016. godine uvidjelo da pisci i izdavači nisu u dobrom položaju.

“Zato smo odlučili da napravimo festival književnosti. Imali smo finansijska sredstva, te smo razmatrali ko bi mogao biti najbolji partner za provedbu ovako velikog projekta. Tako smo ostvarili saradnju sa Udruženjem Međunarodni festival književnosti Sarajevo. Ovo je već treća godina da mi kao inicijatori podržavamo ovaj festival, a cilj nam je bio da okupljamo pisce iz Bosne i Hercegovine, Evrope i svijeta, i naravno da vratimo one domaće koji ne žive u Bosni i Hercegovini. Drugi segment je podrška radu izdavača. Zato smo prošle godine učestvovali u organizaciji prvog Sajma izdavača”, obrazložio je ministar Kurić.

Dodao je i da mu je drago da Festival jača, da će biti bolji od prethodna dva, što se vidi i po ovogodišnjem programu.

Osvrnuvši se na program, Amila Ramović iz direkcije „Bookstana“ je rekla da bosanskohercegovački autori koji su u selekciji domaćih izdavača, predstavljaju sami vrh našeg izdavaštva, te dodala da se uime Festivala posebno želi zahvaliti onima koji su učinili da se on desi.

“Inicijativa i finansijska podrška Ministarstva kulture i sporta KS da se realizuje festival književnosti je bila presudna. Upravo zahvaljujući Ministarstvu, koje je prepoznalo naše Udruženje kao organizatora ovog Festivala, mi smo mogli dalje da se obratimo ostalim partnerima koji su pomogli u manjoj mjeri”, kazala je Ramović.

 Direktor Izdavačke kuće „Buybook“ Damir Uzunović se, ovom prilikom, također zahvalio Ministarstvu kulture i sporta KS na inicijativi i finansijskoj podršci u jačanju bosanskohercegovačkog izdavaštva, autorstva i kritike.

Nadalje je rekao da važnost Festivala potvrđuje i dolazak Urlicha Schreibera, direktora Međunarodnog književnog festivala iz Berlina, koji je najveći festival književnosti u svijetu.

Najnovije

Biden ipak Ukrajini šalje projektile dugog dometa

Američki predsjednik Joe Biden obavijestio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da će Washington opskrbiti Kijev projektilima ATACMS dugog dometa,...