Najave sankcija iz Brisela: Pored sankcija za RS, pod povećalom i Srbija

Preporučujemo

Najave sankcija iz Brisela su veliki problem za Dodika iz najmanje dva razloga …

U intervju Dodika sa Srnom, ono što je Srna “propustila” pitati, a Dodiku nije ni palo na pamet da prokomentira jeste činjenica da je EU zaprijetila jačim sankcijama. Bakir Izetbegović je tek prokomentirao zvanične najave iz EU. A najave sankcija iz Brisela su veliki problem za Dodika iz najmanje dva razloga.

Naime, osim direktnih sankcija Dodiku i mogućnosti uskraćivanja finansijske pomoći iz Brisela su poručili da bi podrška RS-u mogla biti veliki problem za Srbiju.

– Oni partneri koji su pružali takvu podršku znaju na koga mislimo tako da ih nema potrebe izdvajati. Svi znaju ko je tu bio i ko je podržavao ove neodgovorne, razdorne i negativne postupke i ponašanja tokom proslave (9 januara)”, izjavio je portparol EU Peter Stano, i dodao da ako “nastave sa takvim ponašanjem, to će se odraziti na njihove napore da se približe Evropskoj uniji”.

Ovako jasni, čvrsti i precizni stavovi odavno nisu viđeni iz Brisela kada je u pitanju region Balkana.

Tome u prilog govore i informacije da više evropskih izvora na isključuju mogućnost da se pri uvođenju sankcija ide ka glasanju sa kvalifikovanom većinom, ako Mađarska nastavi da prijeti vetom.

Njemačka, kako prenosi RSE, je tvrdo pri stavu da se Dodik mora sankcionisati, te radi na ubeđivanju ostalih zemalja članica koje nisu potpuno sigurne da su sankcije najbolji odgovor na krizu.

Najnovije

CETINJE: U napadača pucala i policija i građanin, još se utvrđuje ko ga je likvidirao

Načelnik Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u Sektoru za borbu protiv kriminala Aleksandar Bošković kazao je u Dnevniku TVCG...